avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pot sa redevin microintreprindere?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pot sa redevin microintreprindere?

Buna ziua,
Am fost microintreprindere timp de 3 ani. Pentru ca nu am mai avut salariati, din 2007 am devenit din oficiu IMM, respectiv platitoare pe impozit pe profit. Acum am aflat ca daca indeplinesti criteriile in legatura cu cifra de afaceri si ai salariati, poti opta pentru microintreprindere. Stie cineva daca dupa 7 ani de la infiintare, avand cifra de afaceri mica, cu salariati, mai pot sa redevin microintreprindere?
Va multumesc anticipat, o zi buna va doresc!:bow:
Cel mai recent răspuns: Bibike , utilizator 17:15, 26 Ianuarie 2011
Buna ziua,
Depinde care era situatia firmei la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent si ce activitati desfasura firma la acea data.

Iata trei extrase din OUG 117/ 2010, care va pot ajuta sa va lamuriti:

"Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
Definiția microîntreprinderii
Art. 112 indice 1 — În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112 ind. 2, alin. (6);
b) are de la 1 până la 9 salariați inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei al 100.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și autoritățile locale."


"Opțiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii
Art. 112 ind. 2 — (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opțional.
(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 112 ind. 1 și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.
(3) Pentru anul 2011, persoanele juridice române pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu dacă îndeplinesc, la data de 31 decembrie 2010, condițiile prevăzute la art. 112 ind.1"


"[...] Art. 112 ind. 2 — (6) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfășoară activități în domeniul bancar;
b) desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
c) desfășoară activități în domeniile jocurilor de noroc, consultanței și managementului;
d) au capitalul social deținut de un acționar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajați."

Multumesc pentru raspunsul prompt! Ma incadrez in toate punctele articolului 112, am cifra de afaceri mica, am salariati de aproape 1 an, am activitate de evaluare. Dar, avand in vedere ca la impunerea impozitului minim eram deja IMM, pot sa optez acum pentru micro?:ok:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere mica? silviadobre silviadobre Am urmatoarea problema: Societatea la care lucrez avea in 2009 un numar de 10 angajati, deci era considerata intreprindere mica. In 2010, societatea nu mai are ... (vezi toată discuția)
Impozit pe micro sau pe profit ambra_28 ambra_28 Doresc sa stiu daca o casa de amant datoreaza impozit pe micro sau pe profit . (vezi toată discuția)
Microintreprindere nou infiintata virginia_blend virginia_blend Buna ziua, pentru o societate nou infiintata in luna decembrie pentru a putea fi pastrata cu un impozit de 3% (ca microintreprindere) si in anul urmator ... (vezi toată discuția)