avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cabinet medical
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cabinet medical

Sunt medic MG si in urma obtinerii competentei ( homeopatie ) doresc sa-mi deschid cabinet , respectiv sa inchiriez un cabinet intr-o miniclinica medicala . Care sunt demersurile si ce acte am nevoie ? E mai bine sa aleg varianta CMI sau SRL ?Mentionez ca detin drept de libera practica din 2004 , multumesc !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 22:41, 28 Ianuarie 2011
In conformitate cu art 380 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii profesia de medic se poate exercita in Romania astfel:

Art. 380

(1)Profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite, după cum urmează:

a)medic de medicină generală pentru absolvenţii facultăţilor de medicină licenţiaţi anterior promoţiei 2005 şi care au dobândit drept de liberă practică în baza normelor precedente prezentei legi;
b)medic specialist în una dintre specialităţile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică şi cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care deţin un titlu oficial de calificare în medicină şi care exercită profesia în România.
(3)Medicii care au obţinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România pot desfăşura activităţi medicale potrivit pregătirii profesionale în sistemul public de sănătate sau/şi în sistemul privat, fie ca angajaţi, fie ca persoană fizică independentă pe bază de contract. Calitatea de persoană fizică independentă se dobândeşte în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România şi a înregistrării la administraţia financiară în acărei rază domiciliază medicul. În condiţiile legii, medicii pot înfiinţa şi cabinete de practică medicală.

CONCLUZIE:

Un medic isi poate exercita profesia astfel:
- fie ca angajat;
- fie prin infiintarea de cabinete de libera practica;
- fie ca persoană fizică independentă pe baza de contract;


CABINETELE DE LIBERA PRACTICA se infiinteaza in baza OG 124/1998, astfel:
fara personalitate juridica:

Ca forma de exercitare a profesiunii de medic ca profesiune liberală

Art. 6 din NORMELE la OG 124/1998

1.Cabinetele medicale fără personalitate juridică, ca formă de exercitare a profesiei, se pot înfiinţa de medicii cu drept de liberă practică în una dintre următoarele forme:
a)cabinet medical individual;
b)cabinete medicale grupate;
c)cabinete medicale asociate;
d)societate civilă medicală;
e) cabinete medicale cu personalitate juridica (SRL-uri)

Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea medicul titular, singur sau împreună cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical auto-rizat. Aceştia au calitatea de salariat sau de colaborator, în condiţiile legii.
A.Pentru infiintarea unui cabinet medical individual, prima institutie la care trebuie sa se prezinte medicul solicitant este Colegiul Medicilor din judetul in care isi va aflla sediul cabinetul respectiv.
I.Actele necesare la Colegiul Medicilor:
1.Dovada de detinere a spatiului (comodat, act de vanzare-cumparare, contract de inchiriere, donatie, etc.). Se vor anexa Schita spatiului (cu numerotarea camerelor componente) - copii
2.Daca spatiul respectiv se afla intr-o locatie unde locuiesc sau isi desfasoara activitatea alte persoane fizice sau juridice este necesar acordul scris al colocatarilor (acordul scris al Asociatiei de locatari, al Conducerii Intreprinderii, etc.) - copie
3.Autorizatia de libera practica a medicului titular. Cabinetul poate fi avizat numai pentru specialitatile, competentele si supraspecializarile mentionate in aceasta autorizatie - copie
4.Taxa de avizare: echivalentul in lei a 25 Euro (pentru fiecare specialitate – in cazul in care exista mai multe specialitati), platibil in lei, la cursul zilei, la casieria CMB (conform Dispozitiei de incasare emisa de Departamentul Avizari-Acreditari la depunerea dosarului) + copie dupa chitanta
5.Dovada achitarii cotizatiei la zi catre CMB - copii
6.Cerere tip completata in momentul depunerii actelor (modelul se gaseste la CMB).
Nu se primesc dosare incomplete
I.Dupa depunerea actelor, Colegiul Medicilor va va contacta pentru stabilirea de comun acord cu inspectorul delegat a datei pentru efectuarea inspectiei. La aceasta inspectie se verifica existenta dotarii minime (conform legislatiei)
II.In termen de maxim 30 de zile (respectiv in termen de 5 zile lucratoare - pentru avizele efectuate cu taxa de urgenta), Colegiul Medicilor va va anunta definitivarea certificatul de Avizare a Infiintarii Cabinetului Medical Individual, din acel moment documentul respectiv putând fi ridicat de la sediu.
A.Cu Certificatul eliberat de catre CMB si cu celelalte acte enumerate mai jos solicitantul se va prezenta la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, pentru inscrierea in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale.
1.Cerere tip - se completeaza la DSPMB
2.Actul de spatiu (contract de comodat sau de inchiriere sau de proprietate) - copie
3.Autorizatia de libera practica - copie
4.Certificatul de Avizare al cabinetului Medical Individual eliberat de catre CMB - original
2.Cabinetele medicale cu personalitate juridică Înregistrarea unităţilor medico-sanitare înfiinţate potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi a cabinetelor din structura organizaţiilor prevăzute la art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998, republicată

Art. 23 din NORME:

(1)Unităţile medicale cu personalitate juridică, înfiinţate potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările ulterioare, vor funcţiona cu îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.
(2)Asociaţiile şi fundaţiile vor putea înfiinţa cabinete medicale numai dacă au prevăzut în obiectul de activitate acest gen de activităţi.

Înregistrarea persoanei juridice unităţii şi emiterea certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale se fac în baza următoarelor documente:

a)cererea reprezentantului legal al unităţii medico-sanitare;
b)certificatul de înregistrare la registrul comerţului, respectiv certificatul de înregistrare în registrul persoanelor juridice, ori hotărârea judecătorească de înfiinţare sau actul de acordare a personalităţii juridice;
c)actul constitutiv;
d)hotărârea statutară a organului de conducere privind înfiinţarea unuia sau mai multor cabinete medicale, pentru organizaţiile şi instituţiile prevăzute la art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998, republicată;
e)dovada legală a deţinerii spaţiului în care se organizează şi funcţionează cabinetul medical;
f)autorizaţia sanitară de funcţionare;
g)avizul colegiului medicilor.
h)dovada îndeplinirii condiţiilor minime de spaţiu şi circuite funcţionale în concordanţă cu serviciile medicale furnizate pe specialităţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare cmi Betisia Betisia Buna ziua, As avea o intrebare Sunt medic de medicina de familie si lucrez in cadrul unui SCM as dori sa schimb (adica sa nu mai lucrez pentru alti) ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical individual ContSters50047 ContSters50047 ce act normativ reglem desfiintarea unui cabinet medical individual - ce etape se parcurg ? probabil ca trb sa vand intai spatiul din patrimoniu , ... (vezi toată discuția)
Cum se infiinteaza un cabinet de practica independenta de catre un asistent medical licentiat? rodis rodis Sunt asistent medical licentiat si as dori sa practic independent intr-un cabinet medical. Cum ar trebui sa procedez? Trebuie sa ma inregistrez la registrul ... (vezi toată discuția)