avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi sot

Buna ziua!Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema.Tatal este decedat si am facut succesiunea dupa el impreuna cu mama si fratele meu.Mama s-a recasotorit .Sotul actual al mamei sta in casa cu pricina si as dori sa stiu daca el are drepturi asupra mosternirii noastre.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:30, 27 Ianuarie 2011
daca mama va deceda inaintea sotului, sotul va avea dreptul la 1/4 din averea dansii( daca vor ramane casatoriti pana atunci )
La acest moment nu insa..in functie de viitor pot apare 2 situatii distincte:
-daca cei doi soti divorteaza la un moment dat si in timpul casatoriei impreuna prin munca si contributie proprie aduc imbuntatiri acestui imobil, sotul mamei poate pretinde contravaloarea cotei sale de contributie la acestea,
-apoi daca mama decedeaza inainte de sotul sau, sotul supravietuitor va avea o cota de 1/4 din averea mamei dvs.
La acest moment mama dvs. si cei doi copii din prima casatorie sunt comostenitori pe imobilul ramas de pe urma defunctului dvs tata, partajul succesoral nefiind efectuat aveti stabilite cotele de mostenitori care sunt cote ideale din aceasta mostenire.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.As mai avea o intrebare:daca sotul mamei decedeaza inaintea ei,copii lui(din alta casatorie),au drept asupra vreunei parti din casa?Multumesc.
nu
Nu, pentru ca el ( tatal vitreg) nu a avut vreo contributie la achizitonarea acestui imobil, acest imobil fiind un bun mostenit de mama dvs. si cei doi copii- de pe urma defunctului dvs. tata.

Alte discuții în legătură

Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)
Lamurire sorinela_br sorinela_br Buna ziua, imi cer scuze daca nu am incadrat corect intrebarea in categoria forumului, sunt noua pe aici. Sa trec direct la subiect: - o familie ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor din afara casatoriei gabrielapopa gabrielapopa Buna ziua, va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta: ce drepturi au copii majori dintr-o casatorie anterioara la decesul tatalui care, la momentul ... (vezi toată discuția)