avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lamurire

Buna ziua, imi cer scuze daca nu am incadrat corect intrebarea in categoria forumului, sunt noua pe aici. Sa trec direct la subiect:
- o familie casatorita de 30 ani cu un copil (major), moare sotul, respectiv tatal copilului, si mama urmeaza sa se recasatoreasca civil. Intrebare: tatal vitreg are dreptul la apartamentul pe care il detine mama si copilul? Daca da dupa cati ani de casatorie, sau se considera bun propriu detinut inaintea casatoriei cu tatal vitreg si acesta din urma nu are dreptul? Mentionez k dupa moartea tatalui nu s-a facut nici o succesiune. Ce trebuie sa faca copilul ca tatal vitreg sa nu aiba dreptul la apartament? Sa faca succesiunea cu mama inainte de casatoria ei si sa-i cedeze partea ei? sau sa stea linistit k el nu va avea dreptul la partea mamei lui deoarece era bun propriu? Scuzati inca odata daca m-am exprimat gresit, cred k sunt inca sub influenta problemei si nu pot gandi limpede. Pentru neclaritati o sa revin.
Cel mai recent răspuns: sorinela_br , utilizator 15:21, 25 Mai 2011
tatal vitreg nu are dreptul la acel imobil, mama dvs si tatal decedat au fost proprietari, ca urmare a decesului, mama dvs (care detine 1/2 din imobil) va veni la mostenire cu o cota de 1/4 din jumatatea tatalui decedatiar fiul pt restul . acesta este bun propriu indiferent de momentul dezbaterii succesiunii, intrucat acesta este dobandit in considerarea calitatii mamei de sotie supravietuitoare, pentru cota de mostenire ,
chiar daca mama nu va ceda partea ei fiului, acesta in continuare va fi bun propriu
Multumesc din suflet pentru raspuns. Dar pe moment mi-a venit alta intrebare: Daca decedeaza si mama ce se va intampla cu apartamentul? Voi ramane doar eu (copilul) si tatal vitreg!
Daca mama dvs decedeaza, sotul supravietuitor va mosteni 1/4 din partea mamei din apartament si dvs. restul de 3/4.
Aici gandesc ca e o contradictie...avand in vedere ca e bun propriu, tatal vitreg nu are dreptul.... cum se poate dupa moartea mamei sa aiba un sfert din partea ei? Deci intra si el la partea sotiei dupa moartea ei? Scuze pt insistenta, sau daca gresesc, incerc sa ma lamuresc si sa ma linistesc in acelasi timp, sa pot lua decziile corecte.
Nu este o contradictie: mostenirea este o notiune diferita de impartirea bunurilor din casatorie.
Astfel, sotul nr. 2 nu este coproprietar cu mama dvs. pe apartamentul ei. cata vreme mama este in viata, ea poate face orice cu acest apartament, inclusiv sa il vanda, sa il doneze etc., fara acordul sotului nr. 2, neproprietar.
La fel cum nici copilul nu a fost coproprietar cu parintii sai pe apartament, insa la moartea tatalui a devenit.
Asta pentru ca la decesul proprietarilor, apartamentul revine mostenitorilor NU in baza calitatii de coproprietar, ci in baza calitatii de mostenitor / de obicei ruda cu defunctul.
Nu are importanta de unde / de cand / impreuna cu cine avea defunctul bunul respectiv, ci are importanta ca el se transmite mostenitorilor.

Sotul nr. 2 poate ajunge sa ia o parte din apartamentul defunctei nu pentru ca l-a cumparat impeuna cu ea, ci pentru ca era casatorit cu ea cand a murit.

Invers, daca sotul nr. 2 moare inaintea mamei dvs., atunci bunurile lui (dobandite chiar si ianite de casatoria cu mama dvs.) vor fi mostenite si de mama dvs.

Pentru o decizie corecta, va recomand sa mergeti cu toti (cel putin dvs. si mama, daca nu si viitorul sot) la un avocat, cu toate povestile si actele. Nu este o decizie usoara ...
Spre ex, daca acum, dupa tatal dvs., veti dezbate succesiunea, aveti 3 optiuni:
1. mama lasa totul copilului. In acest caz, mama nu are nici o garantie ca nu va fi data afara de copil a doua zi, prin partaj in urma caruia ea nu poate obtine casa in natura (are o cota mai mica decat daca nu ceda copilului).
2. copilul lasa totul mamei. In acest caz, copilul nu mai are nici cota legala dupa tata, si deci nu are nimic din casa. Deci poate fi dat afara a doua zi de mama, iar in cazul decesului ei, are o cota mult redusa din apartament, pe care il va imparti cu sotul nr. 2. In plus, oricand mama unica proprietara poate vinde bunul, si poate cumpara unul care va fi bun comun din casatoria nr. 2 (cel putin teoretic)
3. fiecare mosteneste in cote legale, sau in cote dorite de ei. Atunci se combina inconvenientele.
La aceste scenarii se adauga variatiuni: cei doi soti (mama si sotul 2) divorteaza, sotia moare prima, sotul nr. 2 moare primul, copilul moare primul avand sotie si copii proprii etc.
Sa stiti ca am cunoscut parinti in situatia descrisa de dvs., si dupa analiza atenta, cei doi viitori soti au decis sa ... nu se mai casatoreasca, pentru a-si proteja fiecare copii proprii si bunurile pe care l-au avut din casatoriile anterioare. Traiesc si azi in concubinaj, foarte fericiti.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna, se da situatia urmatoare: mama mea s-a recasatorit dupa ... randomjoker randomjoker Buna, se da situatia urmatoare: mama mea s-a recasatorit dupa nasterea mea cu alt barbat (care are o fiica dintr-o casatorie anterioara) Aceastia au dobandit ... (vezi toată discuția)
Mostenire fiu cu tata vitreg tss_2000 tss_2000 La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei ... (vezi toată discuția)
Moºtenire hi779 hi779 Bună ziua, Aş dori să imi oferiţi informaţii cu privire la următorul caz: Tatăl meu a decedat în 2000, eu (fiică) însă n-am făcut ... (vezi toată discuția)