avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenire

Bună ziua,

Aş dori să imi oferiţi informaţii cu privire la următorul caz:
Tatăl meu a decedat în 2000, eu (fiică) însă n-am făcut dezbaterea succesorală atunci.
Acum în 2008 a decedat şi mama mea. Din căsătoria lor a rezultat un singur copil: eu, fiica.
Însă mama mea a mai avut o fiică dintr-o altă relaţie, înainte de căsătoria cu tatăl meu.
Aşadar acum după moartea lor am rămas noi la moştenire: eu şi sora mea vitregă.
De menţionat încă faptul, că în 1992 mama mea a făcut un testament legal (din teamă că dacă ea moare mai devreme ca soţul, cealaltă fiică a ei să nu rămînă fără moştenire) în care a cerut ca în cazul morţii sale, sora mea vitregă să aibă 1/2 din apartementul unde a locuit ea cu soţul.
Întrebare: În această situaţie cît trebuie să moştenim fiecare după legile în vigoare?
Sora mea vitregă moşteneşte jumătate din partea mamei, partea tatălui revenind în exclusivitate mie sau moşteneşte jumătate din tot apartementul ? Are ea ceva drepturi din partea tatălui meu, care nu era taăl ei ?
Precizez că alte testamente, documente NU există (de ex. că după moartea tatălui apart. rămîne soţiei etc.)
Dacă vă puteţi referi şi la o lege concretă, pe care o pot vedea şi eu pe net şi mă pot referi la ea la dezbaterea succesorală aş fi foarte recunoscător.
Mulţumesc mult pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:47, 8 August 2008
Are dreptul in proportie de 1/2 din mostenirea mamei,sora vitrega! In materia suucesiunii opereaza Legea nr.36/1995!
tudorioan a scris:
Are dreptul in proportie de 1/2 din mostenirea mamei,sora vitrega! In materia suucesiunii opereaza Legea nr.36/1995!

:O LEGE Nr. 36 din 12 mai 1995 Legea notarilor publici şi a activităţii notariale....

In lipsa unui testament, fiecare copil are dreptul numai la cota prevazuta de lege din averea parintilor naturali. Prin urmare, sora vitrega nu are niciun drept asupra bunurilor proprii ale tatalui dvs. Are insa dreptul la o parte din cota mostenita de mama dvs din bunurile tatalui dvs.

Dupa moartea tatalui dvs bunurile sale se impart intre dvs si mama, in cote egale. Dupa moartea mamei dvs bunurile ei (in care intra si jumatate din bunurile tatalui) se vor imparti tot la jumatate intre dvs si sora vitrega. Daca mama a facut testament ca sora sa primeasca jumatate din apartament, atunci jumatatea de succesiune prevazuta generic de lege in beneficiul ei va include neaparat si aceasta jumatate de apartament.

Legea aplicabila e codul civil (si legea 319/1944 cu privire la dreptul de mostenire al mamei dupa tata).

Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)
Mostenire tata vitreg snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament. Parintii mei au ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)