Buna ziua!
Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament.
Parintii mei au divortat cand eu aveam 6 ani si mama s-a recasatorit ulterior. tatal meu vitreg nu m-a adoptat si impreuna cu mama mea a cumparat un apartament. in conditiile in care tatal meu vitreg nu are copii, cui ii revine apartamentul la decesul lui? Au sora si nepoata lui (fiica surorii) dreptul la mostenire.
Cui ii revine apartmentul in cazul decesului mamei mele?
In acest caz va revine partea mamei dvs. de 50% din bunurile dobandite in timpul casatoriei cu tatal dvs. vitreg. Ma indoiesc ca apartamentul este partajabil in natura asa ca veti fi nevoita fie sa il vindeti si sa impartiti banii cu mostenitorii tatalui sau va poate reveni apartamentul cu obligatia de a plati o sulta.
intradevar fac parte si mostenitorii tatalui vitreg la mostenire, iar cotele sunt in functie de cine pe cine mosteneste. adica cine mosteneste pe cine dintre tatal d-voastra si mama d-voastra.
Daca mama dvs. si sotul ei (tatal dvs vitreg) au cumparat un ap. in timpul casatoriei lor, atunci (teoretic) mama dvs. are 50% din el si tatal vitreg 50%.
Daca tatal dvs. vitreg ar deceda inaintea mamei dvs., atunci partea lui din apartament (50 %) s-ar imparti intre mama dvs. (sotie supravietuitoare) - care va primi jumatate din partea de apartament a sotului ei - si sora tatalui (daca va mai fi in viata, iar daca nu va mai fi il va mosteni fiica acesteia) care va primi cealalta jumatate. Vorbim despre jumatati dintr-o jumatate (pentru ca jumatatea pe care o are acum mama dvs. nu intra in discutie decat la moartea ei).
Adica in final, in varianta asta, mama dvs. ar avea 3/4 din toata casa, iar cumnata ei 1/4 din toata casa.
Sora tatalui vitreg nu este mostenitor rezervatar. Deci tatal dvs. vitreg ar putea sa o inlature de la mostenire, daca vrea, lasandu-va dvs un testament pe care sora lui nu l-ar putea ataca cu succes.
Daca mama dvs ar deceda inaintea sotului ei ...se schimba socoteala. In aceasta din urma varianta tatal vitreg ar avea in final 5/8 din toata casa, iar dvs. 3/8 din ea. Iar la moartea tatalui vitreg partea de 5/8 se va duce la mostenitorii lui.
De aceea, pentru orice eventualitate ar fi bun un testament pentru dvs. din partea tatalui vitreg.
va multumesc mult pentru raspunsuri. Ma gandisem si eu la un testament in favoarea mea sau a mamei mele, pentru ca principala mea grija este ca ea sa nu trebuiasca sa sufere in nici un fel in cazul in care tatal meu ar deceda primul, dar ma gandeam ca testamentul ar fi fost usor de atacat. acum insa, multumita raspunsurilor dumneavoastra, vom merge pe varianta aceasta, fiind mult mai ieftina probabil decat o vanzare-cumparare cum ni s-a recomandat pana acum.
O zi buna tuturor si multumesc din nou pentru ajutor.
Moºtenire
hi779
Bună ziua,
Aş dori să imi oferiţi informaţii cu privire la următorul caz:
Tatăl meu a decedat în 2000, eu (fiică) însă n-am făcut ... (vezi toată discuția)