Buna ziua,
Sotul meu lucreaza intr-o companie nationala.La sediul unde se afla el,recent a avut loc o promovare.Ce ma intereseaza pe mine este daca ar putea da in judecata reprezentantul zonal al companiei pentru discriminare?
Mentionez ca pentru aceasta promovare nu s-a organizat niciun concurs intre colegi,iar la intrebarea pe ce criteriu s-a facut alegerea ,reprezentantul zonal a raspuns : eu aleg pe cine vreau....ceea ce nu ni se pare prea corect pentru ca nu se poate ca la o companie sa se mearga dupa criteriul de a alege pe cine plac si pe cine nu...consider ca ar fi trebuit testate competentele profesionale.
Va rog daca ma puteti ajuta,daca exista vreo forma de a ne revolta in fata acestui reprezentant zonal,ba mai mult in fata directorului general
Ps: am trimis eu acest subiect in forum deoarece sotul meu nu are timp,asta in caz de o sa fie interpretat altfel mesajul meu.
va multumesc anticipat tuturor celor care o sa postati raspuns!
ce vreti sa obtineti cu aceasta revolta? promovarea? ma tem ca nu la asta se va ajunge... companiile nu agreaza oamenii nemultumiti. sotul dumneavoastra are optiunea desfasurarii muncii in continuare sau, daca se considera performant si nedreptatit, poate cauta un alt loc de munca.
Nu este ilegala, la o companie privata, promovarea pe criteriul "ochi frumosi".
Fiecare unitate este libera sa isi stabileasca sau nu criterii in baza carora promoveaza oamenii, bunul plac al sefului / patronului fiind legal ca si criteriu.
Moral, economic, ca etica de afaceri sau ca rentabilitate, un astfel de criteriu este discutabil. Legal insa, nu.
@smeagull: va multumesc frumos pentru lamurire
@romibaro: cu siguranta va cauta alt loc de munca,si tot ce am vrut eu in acest forum a fost,dupa cum se spunea si in subiect,daca acest caz se incadreaza la discriminare...avand in vedere ca nu cunosc f bine legile,de asta am apelat la un forum de avocati,nu pentru a ma plange,ci pt a cere parerea unui SPECIALIST!
O seara frumoasa!
Legea nr.202/2002 prevede :
Art. 7 (1) Prin egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca se intelege accesul nediscriminatoriu la:
..... e) promovare la orice nivel ierarhic si profesional;
....
Art. 9 (1) Este interzisa discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex, in legatura cu relatiile de munca, referitoare la:
..... h) promovarea profesionala;
...
Art. 11 Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata; b) de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.