avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonus/prima/spor neimpozabil la salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonus/prima/spor neimpozabil la salariu

Buna ziua,
exista zvonul ca in firma pentru care lucrez se doreaste micsorarea salariului de incadrare al angajatilor (prin semnari de acte aditionale) dar pastrarea venitului initial prin adaugarea de bonusuri/prime/sporuri.
Va rog sa imi spuneti daca exista astfel de "adaugari" care conform legii nu se impoziteaza, respectiv pentru care nu se platesc cotizatiile si daca da, cum se numesc acestea.
Nu as vrea sa ma trezesc ca in caz de concediu medical, somaj, concediu maternal etc. indemnizatia primita sa fie mai mica din cauza acestor bonusuri pe care le-am primit dar pentru care firma nu a facut retinerile.
Sper ca m-am facut inteleasa si multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:31, 28 Ianuarie 2011
Nu exista astfel de adaugiri neimpozabile, care sa aiba caracter continuu.
Doar anumite cadouri ocazionale sau ajutaore de nastere/deces nu sunt impozabile, nu si beneficiile sau primele constante.

Si banii dati la negru / gri sunt scutiti de impozit ...
Cod fiscal

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevăzute mai sus, realizate de persoane fizice, dacă aceste venituri sunt primite în baza unor legi speciale şi finanţate din buget;
Din ce inteleg de la voi practic pentru orice prima/bonus cu caracter permanent se plateste atat impozit cat si contributii, ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere.

In cazul acesta sunt totusi nedumerita de ce un angajator ar recurge la aceste metode de diminuare a salariilor de incadrare prin adaugara de prime si ce eventuale dezavantaje as avea eu ca angajat daca as accepta un astfel de mod de salariu?...
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
InaME, utilizator
Poate ca angajatorul nu e informat bine...................
InaME a scris:

In cazul acesta sunt totusi nedumerita de ce un angajator ar recurge la aceste metode de diminuare a salariilor de incadrare prin adaugara de prime si ce eventuale dezavantaje as avea eu ca angajat daca as accepta un astfel de mod de salariu?...

Ma pot gandi la un singur motiv - in functie de modul cum sunt prevazute in contracte / acte etc., primele pot sa NU fie obligatorii pentru angajator.
Adicastelea sa le dea cand vrea / poate, iar cand nu mai vrea / poate, sa nu le mai acorde. Asta fara acceptul salariatilor.
Salariul prevazut in cartea de munca este de asemenea obligatoriu de acordat, si nu se poate reduce decat cu acordul salariatilor.

De asemenea, unele drepturi in caz de concediere (salarii compensatorii la nivelul salariului "de baza"), sunt strict legate de salariul de baza, fara eventuale prime, oricat ar fi ele de permanente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1 iunie ziua copilului prime ilinca13 ilinca13 BUNA ZIUA. Am si eu o intrebare? Firma poate da de 1 iunie prime angajatilor care au copii? (vezi toată discuția)
Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou de sarbatorile pascale CARPAHONTU CARPAHONTU Daca un salariat beneficiaza de tichete in valoare de 150 lei de sarbatorile pascale aceasta valoare se impoziteaza sau nu? (vezi toată discuția)