avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozitul pentru a doua proprietate
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozitul pentru a doua proprietate

Buna ziua si bine v-am regasit . Nu am mai intrat de mult timp pe site-ul dumneavoastra . Astazi am o intrebare pentru dumneavoastra care sincera sa fiu nu am inteles cum este aplicata .
Eu am o proprietate cumparata in anul 2002 , in anul 2004 am mai cumparat impreuna cu actualul sot o casa la tara . Intrebarea mea este cum mi-se impoziteaza mie ceea de a doua proprietate ? Eu platesc deja un impozit pentru aceea casa ! Am primit de la administratie o adresa prin care ma anunta ca am de plata impozitul la casa 139 ron , am ramas cam blocata deoarece vecina mea care are si ea tot doua camere are 85 ron . Impozitul la ceea de a doua casa este 60 ron cum au calculat ei de au ajuns la suma de 139 ron . Multumesc
Cel mai recent răspuns: denisa1999 , utilizator 13:36, 17 Octombrie 2012
Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind

Codul fiscal

cu normele metodologice de aplicare

Text valabil pentru anul 2011, actualizat prin mijloace informatice. Aceasta nu este o republicare.

Ultima actualizare: conform cu OUG 117 şi HG 1355 din 23.12.2010

ART. 252

Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.




Deci prima casa este cea din 2002, a doua cea din 2004, pentru care, asa cum a aratat dl. Carp, se plateste mai mult (adica majorat cu 65%). Cfred cs aveti si ceva penalitati in cei 139. Puteti sa va duceti acolo si sa-i intrebati, sint obligati sa va raspunda.
Diferenta de plata (de la impozitul obisnuit la cel impus anul trecut) se putea plati fara penalizari pina la sfirsitul lui decembrie 2010.
Sfatul meu este sa platiti cit mai repede, penalizarile se aduna ...
(sint si eu in situatia dvs., dar am platit in noiembrie diferenta, acum stau linistita)
Bafta!
Buna ziua

Si eu am o situatie asemanatoare. Am un apartament in Sibiu din 2008 pentru care sunt unic proprietar (nu eram casatorit atunci). Acum am cumparat impreuna cu sotia o casa unde suntem implicit trecuti amandoi ca si proprietari.
Am fost sa platesc impozitul pentru casa si am completat acea declaratie si am platit impozitul majorat. este normal asa ? daca mergea sotia sa o inregistreze si sa plateasca impozitul mai completa acea declaratie? mentionez ca pentru ea este singura proprietate.
O a doua intrebare ar fi urmatoarea: eu la apartament platesc cam 100 RON impozit, iar la casa (majorat) 700 RON. Acum eu as vrea sa imi mut adresa de domiciliu pe casa si sa platesc impozit majorat la apartament si in acest caz as plati doar 400 RON pentru casa si cam 160 la mansarda?

Multumesc!
Din cite stiu eu, proprietatile se iau in calcul in ordinea dobindirii (deci in functie de anul cumpararii/mostenirii), nu in functie de unde ai domiciliul ...
Buna,

eu inteleg altfel din punctul (1) alineatul a) de mai sus...
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
ionut_bercea, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozite si taxe pf danielabotoroga danielabotoroga Sunt proprietara a unui ap cu 2 camere proprietate comuna cu sotul meu .IN 2004 am cumparat un garaj proprietate comuna cu sotul meu .In 2005 am primit ... (vezi toată discuția)
Impozitare a -3-a locuinta jonel jonel Eu si sotia avem deja un apartament si o garsoniera . Ea a mostenit un apartament intr-un complex nou rezidential si impozitul pe cladire este ca si la a treia ... (vezi toată discuția)
Impozit pe a 2 a locuinta musculita musculita Daca detin 0.5 dintr-un apartament impreuna cu fratele meu si locuiesc acolo si am o garsoniera pe care am inchiriat-o , cum se va calcula impozitul pe a doua ... (vezi toată discuția)