A) IMPOZITE PLÃTITE DE VÂNZÃTORI, persoane fizice
1) Pentru operaţiunile de vânzare-cumpărare, schimb sau orice alt transfer de proprietate al construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi al terenurilor de orice fel fără construcţie, vânzătorii trebuie să plătească un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv :
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
2) Sunt scutite de la plata impozitului următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Impozitul se calculează la valoarea imobilului, declarată de vânzători şi cumpărători, la întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, schimb, etc., încheiat la Notarul public. Impozitul se va calcula şi se va plăti la Notarul public, înainte de autentificarea contractului de vânzare-cumpărare, schimb, etc. sau la încheierea de finalizare a succesiunii.
B) TAXE PLÃTITE DE CUMPÃRÃTORI
Pentru operaţiunile de vânzare-cumpărare de orice fel cumpărătorii plătesc la Notarul public numai onorariul notarial.
Onorariul se plăteşte la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, schimb, succesiune, etc., iar nivelul acestuia se calculează în funcţie de valoarea declarată de părţi la Notar.
La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Cumparatorul va plati taxele notariale (onorariul notar, timbru judiciar etc).
Asupra taxelor notariale se poate face intelegere sa le plateasca altcineva, nu scrie nicaieri ca ele sunt absolut obligatia cumparatorului...
Apoi, daca imobilul e o constructie noua... mai poate interveni, uneori, TVA...
Mergeti la notar si va spune el.