avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua!!!

Am doua nelamuriri:
1. In cazul in care imi inceteaza somajul, iar eu nu mi-am gasit un loc de munca in toata aceasta perioada, ce pot sa fac ca sa-l prelungesc?
Este adevarat ca pot sa fac o cerere la AJOFM prin care sa solicit loc de munca, iar in cazul in care spun ca n-au se prelungeste cu inca o luna indemnizatzia de somaj?
2. Tatal meu este in somaj. In aceasta perioada s-a operat la coloana. Doresc sa va intreb cum se calculeaza banii pe luna? Pentru ca din 5 mil. i se da doar 250lei/pe luna. I s-a acordat concediu medical, fiind urgentza medicala. Se tzine cont de faptul ca este urgentza medicala, adica sa i dea banii integral? Sau care-i baza de calcul? Acesti bani nu-i ajung pt. medicamente, intretzinere...mai nimic. Cum este posibil sa i se dea atat de putzin si sa fie mereu, luna de luna pus pe drumuri?
Va multzumesc si va rog, poate ma ajuta cineva cu raspunsuri competente.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:15, 27 Ianuarie 2011
1. - Nu exista asa ceva, nu stiu cine v-a spus-o.
- Va redau din Legea 76/2002:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(2) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendãrii.
(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.
(3.1) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendãrii în condiţiile alin. (1) lit. d).
(4) Perioada de suspendare prevãzutã la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e).

2. Intrebati la Agentia de Somaj (este dreptul dvs.) cum s-a calculat indemnizatia de concediu medical si care este baza legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate din somaj Anna-Nektaria Anna-Nektaria sunt insarcinata in luna a doua si imi expira contractul de munca pe perioada determinata. pot beneficia de concediu de maternitate cat sunt in somaj ca dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul somajului 45rodica 45rodica Daca esti in perioada de somaj cu indemnizatie si trebuie sa te internezi o perioada de vreo 30 zile fiind bolnav.In acest caz se intrerupe somajul cat ai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul somajului sorina_cacio sorina_cacio daca nu declari concediu medical in 24 de ore se taie o luna din somaj pt intarziere?am avut cm.un an de zile pt. cancer si as mai fi avut 3luni de somaj dar ... (vezi toată discuția)