avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... carte de imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

carte de imobil

Buna ziua,

supun atentiei dvs urmatoarea speta:
verisoara mea este plecata in strainatate la munca si eu stau in garsoniera sa.fara contract de inchiriere.
la avizier a fost afisat un anunt de catre administratia blocului prin care sunt solicitate copiile buletinelor proprietarilor si chiriasilor cu scopul de a se actualiza info in cartea de imobil. este specificat faptul ca aceasta este solicitarea politiei.
am urmatoarele intrebari:
1. care este baza legala pentru solicitarea depunerii copiilor buletinelor la administratia blocului?nu consider ca este normal sa las la administratia blocului un asemenea document (mai ales ca s-au vazut tot felul de cazuri de falsificare documente de identitate)
2. daca nu prezint buletinul meu , care ar putea fi repercursiunile?
3. ar fi suficient daca as prezenta copie dupa buletinul verisoarei mele?(i-l cer sa mi-l transmita pe email)

Multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsurile transmise.



Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:09, 28 Ianuarie 2011
Conform legii, Asociatia de Proprietari are dreptul sa va ceara actul de proprietate, iar Dumneavoastra trebuie sa-i inmanati o copie. Chestia cu CI/BI e doar o mica parte din ce se poate intimpla...
Daca lasati o suma restanta la intretinere de, sa spunem, 3000 lei? Cine ii plateste? Dumneavoastra, fiind chirias, nu sunteti obligat decit prin contract. Dar, in instanta, va trebui citat si proprietarul. Daca nu se prezinta? Asociatia de la cine va primi restantele de intretinere?
Daca ma intelegeti, ar trebui sa va conformati solicitarilor Asociatiei de Proprietari. Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari e mai puternic decat sectia de politie de care apartineti.
Conform OU. 97/2005 sunteti obligata sa va prezentati la administratie si sa fiti inregistrata in cartea de imobil.
Acest document este interfata legaturii asociatiilor de proprietari cu serviciul de evidenta a populatiei.
Art. 37. - (1) Organizarea activitatii de tinere a evidentei locatarilor prin cartea de imobil revine Ministerului Administratiei si Internelor, prin unitatile de politie.
(2) Cartea de imobil se intocmeste si se actualizeaza de catre persoana anume desemnata, cu acordul acesteia, de catre proprietarul imobilului sau de asociatia de proprietari; in cazul asociatiei de proprietari, responsabilul cartii de imobil este, de regula, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociatiei.-
(3) Pastrarea, actualizarea si utilizarea datelor din cartea de imobil de catre persoana desemnata in acest sens, conform alin. (2), se fac cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
(5) Cartea de imobil se intocmeste intr-un singur exemplar, care se pastreaza la responsabilul cartii de imobil.
__________
-Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 18 din Legea nr. 290/2005.


Art. 38. - (1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.


vsu a scris:

Conform legii, Asociatia de Proprietari are dreptul sa va ceara actul de proprietate, iar Dumneavoastra trebuie sa-i inmanati o copie.


Va rog sa aveti amabilitatea sa precizati actul normativ care prevede obligatia de a da o copie dupa BI/CI Asociatiei de Proprietari
Nu scrie de copie nicaieri, scrie de prezentarea actului de identitate.
Si e corect acest punct de vedere, administratorul trebuie sa completeze in cartea de imobil datele din actul de identitate, dupa care ii inapoiaza omului acest act.
Cartea de imobil e completata si misiunea indeplinita! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedintele imi cere contractul si viza de flotant alopici2005 alopici2005 buna ziua am si eu o intrebare : trebuie sa prezint contractul de inchiriere si viza de flotant presedintelui de asociatie pt un apartament inchiriat ? ... (vezi toată discuția)
Cartea de imobil-date obligatorii maria mary maria mary Buna seara! Îmi puteți spune, va rog, daca este obligatoriu pentru cartea de imobil sa spun și ocupația și locul de munca? Mi se cer aproape toate datele ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc sapphy21 sapphy21 buna ziua sunt chirias la stat , si din 5 in 5 ani se face prelungire de contract. Pentru a face aceasta prelungire am nevoie de niste acte printre care ... (vezi toată discuția)