:O Am operatiuni ( in anul 2010) cu drept de deducere 20.000 si fara drept de deducere 1500.
Prorata (20.000-1500) / 20.000=92.50%
Cum si unde fac comunicarea?
Exista un rand in decontul de TVA la decembrie?
art. 147 cod fiscal
(8) Pro-rata definitivă se determină anual, iar calculul acesteia include toate operaţiunile prevăzute la alin. (6), pentru care exigibilitatea taxei ia naştere în timpul anului calendaristic respectiv. Pro-rata definitivă se determină procentual şi se rotunjeşte până la cifra unităţilor imediat următoare. La decontul de taxă prevăzut la art. 156^2, în care s-a efectuat ajustarea prevăzută la alin. (12), se anexează un document care prezintă metoda de calcul al pro-rata definitivă.
(9) Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă, prevăzută la alin. (8), determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent. Persoanele impozabile trebuie să comunice organului fiscal competent, la începutul fiecărui an fiscal, cel mai târziu până la data de 25 ianuarie inclusiv, pro-rata provizorie care va fi aplicată în anul respectiv, precum şi modul de determinare a acesteia. În cazul unei persoane impozabile nou-înregistrate, pro-rata aplicabilă provizoriu este pro-rata estimată pe baza operaţiunilor preconizate a fi realizate în timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicată cel mai târziu până la data la care persoana impozabilă trebuie să depună primul său decont de taxă, prevăzut la art. 156^2.
cititi cu atentie art. 147 din codul fiscal si de asemenea exemplul 5 din normele de aplicare ale art. 149 si veti observa ca ajustarea tva pe baza de pro-rata definitiva depinde de pro-rata provizorie si taxa dedusa aferenta bunului utilizat atat in operatiuni taxabile cat si in operatiuni scutite.
ajustarea se trece in decontul lunii decembrie impreuna cu o adresa catre organul fiscal privind pro-rata provizorie pentru anul urmator.
ceva de genul:
Declaraţie privind comunicarea pro-ratei provizorii
care va fi utilizată în anul 2011 de către S.C. __________S.R.L./S.A. (plătitor de TVA)
Prin prezenta, in conformitate cu art. 147 alin. 9 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, comunicam organului fiscal competent ca pro-rata provizorie care va fi aplicată în anul 2011 este de_______________ - iar modul de determinare a acesteia este:
- _______________________________
- _______________________________
- _______________________________
In aperanta ca veti da curs declaratiei noastre, va multum anticipat.
bla bla :)
edit: era sa uit....tot impreuna cu decontul eferent ultimei perioade fiscale in care s-a efectuat ajustarea, se comunica si metoda de calcul pentru pro-rata definitiva
Prorata
florentyna
am si eu o intrebare..
sunt pj platitoare de tva si vreau sa vand o cladire,
aceasta operatiune este scutita de tva conf art.140 alin 2 lit f
dar trebuie ... (vezi toată discuția)