avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cale de atac la decizia curtii de apel
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cale de atac la decizia curtii de apel

ce solutii mai am pentru a ataca decizia curtii de apel ? mentionez ca pe fond societatea nu a raspuns la interogatoriu,nu a depus inscrisuri ,pe scurt a tergiversat mersul procesului si a pierdut .la recursul depus de societate fara aduce alte probe acesteia i sa admis recursul ?:O:O? dosarul se incadreaza ca litigiu de munca. ce etape trebuiesc indeplinite pentru a ma adresa curtii europene impotriva statului roman la decizia ultimei instante si care este aceasta?
Cel mai recent răspuns: george57 , utilizator 19:40, 2 Februarie 2011
george57 a scris:

........ce etape trebuiesc indeplinite pentru a ma adresa curtii europene impotriva statului roman la decizia ultimei instante si care este aceasta?



În ceea ce priveşte cererile de sesizare a Curţii, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de art.35 din Convenţie. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de petiţionari se pot împărţi în două mari categorii:
• condiţii generale ce trebuie îndeplinite de toţi petiţionarii;
• condiţii speciale ce privesc o anumită categorie de petiţionari – stat sau parte individuală.

Condiţiile generale . Aceste condiţii sunt prevăzute de art 35 din Convenţie şi sunt:
1. epuizarea tuturor căilor de recurs interne . Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.
3. cererea să nu fie anonimă. Potrivit art.47 din Regulamentul Curţii, formularul trebuie semnat de petent personal în calitate de reclamant sau de către reprezentantul lui, întrucât formularele puse la dispoziţie de către grefa Curţii obligă reclamantul să-şi decline identitatea.
4. cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte. Potrivit art.35 pct.2 lit.b , Curtea nu reţine nici o cerere individuală introdusă în aplicarea art. 34, dacă ea este în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte.
5. cererea să nu fi fost supusă examinării unei alte instanţe internaţionale, dacă nu conţine fapte noi. Potrivit acestei reguli, vor fi inadmisibile cererile care au fost înaintate examinării unei alte instanţe internaţionale, deoarece nici o plângere identică sau în substanţă aceeaşi cu plângerea în faţa Curţii nu trebuie să fie supusă vreunei alte proceduri internaţionale de investigare sau de reglementare.
6. cererea să nu fie incompatibilă cu prevederile Convenţiei sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.
O cerere este considerată incompatibilă cu prevederile Convenţiei atunci când obiectul ei nu intră sub incidenţa dispoziţiilor acesteia. Cu alte cuvinte, cererea are ca obiect încălcări ale unor drepturi şi libertăţi neprevăzute de Convenţie.
Cererea este abuzivă atunci când se urmăreşte un scop contrar celui prevăzut de Convenţie (de exemplu, cererea este folosită în scopul de a se sustrage unei condamnări) sau când se dovedeşte că este folosită în mod şicanator.
Cererea este considerată vădit nefondată, dacă se dovedeşte absenţa unei violări a Convenţiei, astfel încât cererea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Condiţii speciale .Condiţiile speciale ce trebuie îndeplinite de o cerere individuală sunt:
1. numele, data naşterii, naţionalitatea, sexul, profesia şi adresa petentului;
2. numele, profesia şi adresa reprezentantului, dacă este cazul;
3. partea sau părţile contractante împotriva cărora este îndreptată petiţia;
4. expunerea succintă a faptelor;
5. expunere succintă a violării normelor Convenţiei şi a argumentelor pertinente;
6. obiectul petiţiei ca şi descrierea cererii unei satisfacţii echitabile;
7. copii ale tuturor documentelor, a deciziilor ce privesc obiectul petiţiei.

Cititi mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru a va face o imagine despre speta de fond si a ma putea ajuta, va descriu pe scurt cele mentionate in contestatia de concediere abuziva.
Inainte de a ma concedia socitatea mi-a (ne-a) taiat unilateral din salariu de incadrare,sporurile de gestiune si alte beneficii acordate pentru activitatea desfasurata, mentionez ca in CIM, cartea de munca eram incadrat doar sofer si in consecinta fisa postului prevedea activitati de ingrijirea auto,trans.marfii in conditii de siguranta,respectarea normelor sanitare pentru ca societatea este cu profil de ind. alimentara.
Aceste practici s-au desfasurat pe o perioada de cca 2-3 luni si la intrebarile puse de mine si alti colegi s-a motivat ca sunt citeva greseli dar se va remedia, cind au vazut ca nu mai dorim sa prestam alta activitate decit cea pe care suntem incadrati ,cond.societatii ne-au invitat(santajat cu eliberarea foii de parcurs) sa semnam un act aditional la CIM pentru modificarea salariului de incadrare fara data si fara suma(retroactiv) o parte din colegi au semnat de frica iar altii s-au eschivat.
A doua zi m-am prezentat la serviciu la programul stabilit de societate si am solicitat condica de prezenta sa pot semna in ea dar societatea nu avea,am solicitat sa-mi dea pe masina un gestionar(am adus la cunostinta tuturor sefilor de departamente de care depindea activitatea pe care o desfasuram cu 1 zi inainte) la care toti cei care erau indreptatiti sa rezolve situatia s-au facut ca ploua, dupa 2 ore conducatoarea societatii ma cheama impreuna cu alti colegi si ma pune sa-mi dau demisia la care eu am refuzat (nu am gresit niciodata de cind lucram in societate 10 ANI) ,dupa ce a vazut ca nu a obtinut ce a dorit m-a pus sa dau o declaratie in care sa specific ce activitate am desfasurat pina la acea ora si sefului de coloana sa-mi ia masina cu care i-mi desfasuram activitatea.In ziua respectiva masina a fost condusa de seful de coloana si a plecat cu gestionar (pina atunci nu aveau ??). A doua zi m-au notifica sa ma prezint la o cercetare prealabila la care m-am prezentat unde mi-au pus citeva intrebari de genu ;''ce nu-mi convine'' la care eu am specificat ca nu am nimic impotriva de a lucra pe postul care sunt incadrat dar fara gestiune pentru ca nu sunt platit,daca sunt de acord cu noul post in cadrul societatii(nu-mi oferise alt post conf. calificarii mele de cond.si mecanic auto) , intilnirea de cercetare sau mediere sa rezumat la recomandarea (intimidarea mea) ca ar trebuii sa-mi vad de treaba ca sunt prea mic si sa semnez actul aditional la CIM(o mascarada) dar eu am refuzat.Aceste sicanari au durat 3 zile cu prezenta mea la program ,cu pretentia mea de a-mi pune la dispozitie condica de prezenta(confectionarea) pe care am semnat pina concedierea abuziva fara a presta o activitate (asteptau motivul pe care sa-si motiveze decizia),cind au vazut ca nu au obtinut ce doreau, sa intimplat cea ce era clar de la inceput. Pe parcursul celor 3 zile ceilalti colegi s-au speriat si au dat satisfactie societatii semnind actele,acceptind taierile de sporuri si in decursul a citeva luni au avut o soarta ca a mea insa ei nu au avut curajul sa ma urmeze in instanta(am fost si sunt un exemplu pentru cei care au curajul sa infrunte DICTATOAREA).
Initial ma resemnasem dar bataia de joc a continuat ,la cererea mea de a-mi recupera in termene legale carnetul de munca si garantia materiala oprita pentru masina pe care i-mi desfasuram activitatea , societatea ma tratat cu dispret si mentionez ca nici in ziua de azi garantia nu am recuperat-o iar carte de munca dupa multe insistente si dupa ce am contestat decizia de concediere mi-au eliberat-o (4 luni) in cosecinta am depus contestatia la tribunal.
La tribunal a urmat un adevarat serial timp de 8 luni cu neprezentari, nedepunerea de inscrisuri,sfidarea interogatoriului depus si multe altele ,si in final instanta a hotarit sa-mi acorde dreptate(cu multe retineri) . Am cistigat pe fond plata salariului,sporurilor, alte sume oprite ilegal ,cheltuieli de judecata si integrarea pe postul detinut anterior.
Societatea (dictatoarea) a depus recurs si o ordonanta presedentiala concomitent la curtea de apel ,recursul le-a fost admis ?? cu urmatoarea decizie << admite recursul declarat de sc.x.. impotriva sentintei civ.xyz/ggj/vvug a trib.nbv , pe care o modifica in parte,in sensul ca respinge in totalitate contestatia formulata de contestatorului y . Inlatura mentiunea obligarii intimatei la plata cheltuielilor de judecata in prima instanta.
IREVOCABILA>> ,cu privire la ordonanta a ramas fara obiect.
Se pare ca codul civil la curtea de apel se aplica in functie pofta de moment a stomacului sau alte motivari( nu este valabil acelasi cod civil la curtea de apel ca cel de la tribunal ?:( ) Va dati seama ca aici au dorit sa ajunga si nu este la prima fapta ,,vitejeasca"" cu ajutorul acestor zei ai dreptatii(doua+unu) care nu sunt impartiali dar au simturile si poftele foarte dezvoltate ,in concluzie justitia nu este oarba dar are pretentii si afinitati :((
Ce ma sfatuiti sa fac in urma celor mentionate mai sus ? Eu m-am gindit sa depun
citeva sesizari la CSM, ministerul justitiei,procurorul general si o contestatie in anulare sau revizuire. Indiferent de rezultat voi face putina publicitate societati comerciale dar si pofticiosilor curtii de apel ca doar am platit taxe si impozite statului roman pentru schimburi de experienta (perfectionare) ale judecatorilor in tari europene.
Dupa epuizarea solutiilor interne sunt hotarit sa apelez la curtea europeana ca doar eu mai lipseam cu asa <speta grea>. Aceasta este justitia cu multe cerinte salariale si cu obligatii inexistente(o parte din ea).
Cum trebuie sa procedez in urmatoare perioada ,pasii care trebuie facuti,ordinea in care trebuie si daca pot sa sesizez institutiile susmentionate inaintea depuneri contestatiei in anulare.Va rog sa specificati tot ce poate a-mi fi de folos in lupta cu societatea si sistemul cel schiop ca orb nu este.
Pentru aventura europeana exista o speta asemanatoare in jurisprudenta CEDO ?
VA MULTUMESC




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo anju anju Care este modalitatea de sesizare a CEDO in condițiile dispunerii unei soluții de către ICCJ ? (vezi toată discuția)
Recurs dansorin dansorin buna ziua,dupa un recurs declarat nul si irevocabil pot depune o revizuire si o contestatie in anulare a recursului,va multumesc si astept un raspuns. (vezi toată discuția)
Rog raspuns. ContSters87210 ContSters87210 In contencios, daca am pierdut la tribunal si curtea de apel, mai pot face recurs si la inalta curte de casatie si justitie, sau doar la c.e.d.o.? (vezi toată discuția)