Art. 70 din C.pr.pen. stabileste ca, " Invinuitul sau inculpatul, inainte de a fi ascultat, este intrebat cu privire la nume, prenume, porecla, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenie, studii, situatia militara, loc de munca, ocupatie, adresa la care locuieste efectiv, antecedente penale si alte date pentru stabilirea situatiei sale personale.
Invinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si , dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa. Daca invinuitul sau inculpatul da o declaratie, i se pune in vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta si la invinuirea ce i se aduce in legatura cu aceasta.
Daca invinuitul sau inculpatul consimte sa dea o declaratie, organul de urmarire penala, inainte de a-l asculta, ii cere sa dea o declaratie, scrisa personal, cu privire la invinuirea ce i se aduce.
Invinuitului sau inculpatului i se aduce la cunostinta si obligatia sa anunte in scris, in termen de 3 zile, orice schimbare a locuintei pe parcursul procesului penal.
Aveti dreptul de a cere sa nu dati declaratie pana nu sunteti pus sub invinuire pentru a afla in ce consta invinuirea concreta.
Ar fi insa recomandabil ca avocatul dvs. sa faca aceasta precizare politistului intrucat in mod sigur se va supara daca il abordati asa.
Este indicat sa ridice aceasta problema avocatul si nu dvs. personal...desi acest drept va apartine...
Foarte corect,cu exceptia sintagmei"politistul singur se va supara daca il abordati asa"
Este dreptul partii sa nu declare nimic,drept stipulat expres in lege.
Chiar daca se va supara sau nu ,politistul este obligat sa faca probatiune in dovedirea vinovatiei dvs.
Abordati orice atitudine care nu va aduce prejudicii din punct de vedere legal.
Singur ca o tactica de aparare stabilita de un avocat si asistenta juridica calificata va pot ajuta foarte mult