avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor Public Judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor Public Judiciar

Dupa aproape 2 ani de stagnare #-o, cazul a ajuns la Judecatorie, imediat fiind intampinat de primul obstacol, „Taxa Judiciara”. X-(
Pentru a putea continua, ar trebuii sa platesc taxa de timbru, ori sa depun o cerere pentru ajutor public judiciar.
Taxele judiciare fiind prea mari pentru a fi suportate din veniturile personale, momentan nefiind angajat pe baza unui contract de munca, nu beneficiez de niciun venit.
Mentionez ca am 28 ani, nu sunt casatorit si locuiesc in apartament comun, proprietatea parintilor mei, care sunt pensionari.
Mi-a mai ramas optiunea sa depun cerere pentru acordare de asistenta judiciara, conform O.U.G. 51/2008, privind ajutorul public judiciar in materie civila.

Potrivit,
Art. 5.
(1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin familie se intelege sotul/sotia, copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.
(2) In sensul prezentei ordonante de urgenta, se considera membru al familiei si persoana care are domiciliul ori resedinta comuna si gospodareste impreuna cu solicitantul, copiii sau alti descendenti in linie dreapta ai acesteia in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinerea solicitantului, precum si copiii sau alti descendenti in linie dreapta in varsta de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, daca se afla in continuarea studiilor si in intretinerea solicitantului.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Intrebarea mea este, daca avand in vedere domiciliul comun cu parintii, la calcularea venitului mediu net lunar pe membru de familie, se ia in considerare si veniturile parintilor, respectiv in cerere trebuie depuse si declaratiile de venit al parintilor?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
A.B., utilizator
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 17:44, 30 Ianuarie 2011
Trebuie sa depuneti cererea si inscrisuri:
1. dovada ca sunteti/nu sunteti angajat
2.certificat de atestare fiscala ca nu aveti inregistrare contracte de inchiriere din care sa incasati bani
3.declaratie pe proprie raspundere ca nu ati mai beneficiat de aj judiciar
4. adeverinta de la as de propr ca sunteti in cartea de imobil si ca proprietari sunt parintii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de timbru MarinBordeianu MarinBordeianu Buna ziua! Am un dosar pe rolul Judecatoriei Sector 4, unde mi s-a pus in vedere sa achit taxa judiciara de timbru. Eu as dorii sa fac cerere de ajutor public ... (vezi toată discuția)
Statul suporta cheltuielile de judecata - suport legal? w0lfshad3 w0lfshad3 Am auzit acum cativa ani ca statul suporta o parte din cheltuielile de judecata (minim 75%) pentru persoanele cu o anumita categorie de venit. Nu am retinut ... (vezi toată discuția)
Succesiune micutzucc micutzucc buna ziua as dori sa stiu daca pentru o succesiune a unui apartament facuta in tribunal este neaparat nevoie de un avocat si daca da, exista o facilitate ca ... (vezi toată discuția)