Potrivit actualei legi a pensiilor :
Art. 85. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard depensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani,dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună,respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie deurmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş,indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţuluisusţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă saua unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunaredintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 87. - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensiede urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă înaceastă perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut,prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 88. - Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă depână la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la dataîmplinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitateprofesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut,prevăzut la art. 33 alin. (5).