Buna seara!Sotia mea lucreaza intr-o farmacie din lantul farmaceutic HelpNet...de ceva vreme este sicanata de sefa de farmacie care ia facut referat si a solicitat comisia de disciplina pentru abateri grave de la conduita profesionala savarsite de sotia mea insa eu nu cunosc cronologia evenimentelor care stau la baza acestei cercetari a comisiei, din cate am aflat acolo in faramacie sau creeat anumite animozitati si diverse diferende.Va rog sa-mi spuneti ce avem de facut ca sotia sa nu-si piarda locul de munca sau mai rau sa-i desfaca contractul cu litera "i"
Va multumesc.:B-)
in primul rand tb sa existe un motiv real de constituire a comisiei de disciplina. sotia va fi chemata la comisia de disciplina in urma unei convocari, preferabil prin posta. la data si ora stabilite in convocator se va prezenta in fata comisiei si va da o declaratie in care se va apara de acuzele aduse care i se vor comunica in convocator si la comisie. ulterior va primi decizia scrisa a comisiei pe care o poate contesta in 30 de zile la tribunal.
Litera *i* nu mai exista .. corespondenta acestei litere o reprezinta art.61 lit.a C.mun.
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.
În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.
Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.
Refuzul salariatului de a face declaraţii cu privire la fapta săvârşită, sau neprezentarea acestuia potrivit notificării, se consemnează, de asemenea, într-un proces verbal.
Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă.
In termen de 30 de zile de la data comunicarii se poate contesta decizia de sanctionare sau de concediere la tribunalul in a carui raza isi are domiciliul reclamantul. Contestaţia este scutită de taxa de timbru şi de timbru judiciar.