avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa noua - ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa noua - ajutor

Povestea, pe scurt, este urmatoarea:

Am vazut niste case dragute, m-am interesat putin despre constructor, dupa care am batut palma. Ideea a fost sa semnam un antecontract si sa dau un avans, ca sa imi "rezerv" casa, urmand ca in ianuarie, dupa finalizarea casei si predarea "la cheie" sa mergem la notar, sa facem antecontractul "legal" si sa depun documentatia pentru programul Prima Casa.

Din pacate la aprox 10 zile dupa semnarea antecontractului (sub semnatura privata si in prezenta martorilor), muncitorii au fost retrasi de pe santier. Nefiind urgenta si nevrand sa stresez constructorul, nu l-am stresat. Binenteles termenul stabilit pentru predare nu a fost respectat, dar mi-a fost predata cheia, ca sa pot face masuratori pentru mobilier.

Acum problema se pune in felul urmator, la aproape dupa 2 luni de la data la care trebuia predata casa, acesta nu este inca finalizat, iar constructorul imi solicita achitarea diferentei din avans la notar + semnarea antecontractului si pornirea dosarului. Pana nu imi este gata casa, nu vreau sa dau drumul la acte, caci in momentul in care isi va vedea banii, sau mai bine zis procedura pornita, nu va mai fi interesat in terminarea lucrarii, urmand sa raman pe cont propriu. Ma gandeam la 3 variante, si va rog sa ma ajutati cu sfaturi"

1. In baza antecontractului si a avansului achitat, voi invedera faptul ca nu s0a respectat termenul si solicit rambursarea sumei (chiar dublul sumei, suma urmand calea arvunei).

2. Fiind vorba de bani care urmeaza sa vina de la FOnd prin Prima Casa, sa retin o parte din bani, urmand sa ii virez, doar in momentul in care se finalizeaza casa. Pot sa fac asta sau banii se vireaza direct in contul vanzatorului ?

3. Semnez actele, dau drumul la dosar, dar punem niste termene si conditii clare privind finalizarea unor lucrari. Cum sa procedez in aceasta situatie, ca sa stiu ca va fi obligat si isi va finaliza lucrarile ?

Care ar fi varianta cea mai buna, sigura ?

Voi reda pe scurt si continutul antecontractului semnat:
"1. partile...........

2. Obiectul antecontractului
Subsemnatii promitenti vanzatori promit vanzarea, iar cumparatorii promitenti promit cumpararea in conditiile si termenii ...

3. Pretul de vanzare-cumparare este de X euro si se va achita astfel: un avans respectiv arvuna de Y euro azi data semnarii prezentei, iar restul se va achita prin credit bancar si o parte numerar, in fata notarului, dar nu mai tarziu de 37 de zile de la data inmanarii extrasului de carte funciara din partea vanzatorului, iar predarea imobilului se va face pana in 20.12.2010.
Subsemnatii promitenti vanzatori declaram pe propria raspundere ca am primit azi .......suma de Y lei, de la susnumitii cumparatori, suma reprezentand avans si arvuna pentru imobilul de mai sus mentionat.
.....
In cazul in care una dintre partile contractante nu respecta prezentul contractsau nu se prezinta in termenul stabilit la notificarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, se vor plati despagubiri astfel: vanzator - dublul avansului, cumparator - pierde avansul.

In baza antecontractului, am sanse sa imi recuperez banii sau chiar dublul sumei? Cum sa procedez? As dori sa raman cu casa, este ok, insa sun multe probleme si omul nu vrea sa puna nimic pe hartie....

ca ma sfatuiti ?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: magyari , utilizator 21:57, 6 Februarie 2011
Este foarte greu de spus.
Ar fi trebuit sa consultati un avocat anterior incheierii antecontractului.
Daca il dati in judecata nu se stie daca va veti recupera banii.

Pretul de vanzare-cumparare este de X euro si se va achita astfel: un avans respectiv arvuna de Y euro azi data semnarii prezentei, iar restul se va achita prin credit bancar si o parte numerar, in fata notarului, dar nu mai tarziu de 37 de zile de la data inmanarii extrasului de carte funciara din partea vanzatorului, iar predarea imobilului se va face pana in 20.12.2010.


Cartea funciara este un registru public, care cuprinde evidenta juridica integrala si exacta a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice si juridice din aceeasi localitate.Cartea funciara si lucrarile de cadastru pot fi realizate de experti-autorizati cadastru ANCPI.
Cartea funciara dovedeste existenta dreptului real inscris, in folosul persoanei care a dobandit sau constituit cu buna-credinta un drept real imobiliar, cat timp nu se dovedeste contrariul.Publicitatea imobiliara se indeplineste pe tot teritoriul tarii prin carte funciara si are ca obiect inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale care se transmit, se constituie, se modifica sau care, dupa caz, se sting si se radiaza, ca urmare a actelor si faptelor juridice referitoare la un bun imobil.În cartea funciara se mai inscriu sau, dupa caz, se radiaza si alte raporturi juridice, drepturi personale, interdictii, incapacitati si litigii judiciare in legatura cu bunul imobil.

Nu sunt in masura sa dau un sfat juridic dar nu pot sa nu-mi pun o intrebare:
Cartea funciara nu se intocmeste atunci cand imobilul este gata din toate punctele de vedere?
Daca raspunsul unui expert in domeniu este "da", consider ca partenerul dvs. nu si-a indeplinit in totalitate sarcinile asumate prin contract si deci nu are cum sa ceara despagubiri.
Sa asteptam si raspunsul unui specialist...
L.C.
Nu sunt specialist dar, la predarea locuintei trebuie sa aveti receptia partiala a constructiei si cartea tehnica a acesteia. Cu aceasta ocazie se inventariaza toate lucrarile ramase neexecutate sau neterminate !
Pentru eventuale defecte ascunse, constructorul, pe parcursul lucrarii trebuia sa constituie la o banca, o garantie de 5 -10 % din valoarea constructiei, care se va elibera la maxim 2 ani, in baza Procesului verbal de receptie definitivasemnat si de clienti !!
Buna ziua !

Constructorul si vanzatorul sunt una si aceeasi persoana ? In antecontract se vorbeste si despre obligatia de a construi imobilul ? Incercati sa abordati problerma amiabil - eu cred ca este vorba despre o neintelegere... Asa cum au cumparat ceilalti posesori de case (despre care spuneati ca v-au placut), asa veti cumpara si dvs.... Nu vad ce motiv ar avea constructorul-vanzator sa procedeze altfel doar in cazul dvs.

Din alt punct de vedere: banii "care urmeaza sa vina" de la Prima Casa nu ajung la dispozitia dvs. decat scriptic si in niciun caz inainte de a prezenta bancii un antecontract care sa-i fie pe plac (exista anumite fragmente tip care apar in aceste antecontracte - "agreate" de banci). Acesti bani pleaca din contul dvs. (la care nu veti avea acces ca la un cont obisnuit) direct in contul vanzatorului. Dvs. nu "vedeti" acesti bani si nici nu puteti dispune asupra lor - deci, acea "retinere" despre care vorbeati este exclusa.

Apoi, imi pare ca va contraziceti un pic: mai intai spuneti ca vanzatorul-constructor va conditioneaza sa mergeti la notar, iar la final spuneti ca "omul nu vrea sa puna nimic pe hartie"

In alta ordine de idei: puteti sa-l chemati in judecata pe promitentul-vanzator care a incalcat prevederile antecontractului. Insa, nu mai bine este oare sa mergeti la notar si sa incheiati un antecontract ? Avantaje: 1. "omul" se va simti mai obligat/stimulat sa purceada la lucru; 2. veti avea astfel antecontractul agreat de banca; 3. acest antecontract se inscrie in Cartea Funciara; 4. nu veti mai pierde timpul, banii, linistea cu procese; 5. veti avea casa visurilor dvs.; 6. ramaneti prieten cu vanzatorul.

Va doresc succes,
Cu stima,
av. M.L. Vatavu
Am citit raspunsul D-voastra, din care inteleg eu ca ori nu m-am exprimat eu bine, ori Dumneavoastra nu ati citit atent postul. Ideea este ca am antecontract in care s-a specificat faptul ca se va preda in data de 20 dec casa, care inca nu este gata. Mentionez faptul ca acest antecontract a fost semnat in fata martorilor i reprezinta practic "rezervarea" acelei case, sa nu sa dea altcuiva. Conform intelegerii in momentul in care casa este gata, mergem la notar si semnam antecontractul necesar bancii.

Problema este ca in momentul in care am semnat antecontractul, rezervarea, cam la o saptamana oameniii au fost retrasi de pe santier si de atunci nu s-a mai lucrat aproape nimic (s-au montat corpurile de incalzire + intrerupatoare in aproape 2 luni ). Punctul de vedere al vanzatorului-constructorului este simplu: "important este sa imi intre banii, nu este necesar sa punem nimic pe hartie, ca ne intelegem noi dupa....". Daca D-voastra considerati ca acest punct de vedere este corect......As mai adauga si faptul ca nu este curent, decat o improvizatie de la o spalatorie din apropiere. Legat de apa, nimic nu exista inca si lista poate continua...........

Deci cam asta e problema, omul vrea sa mergem la notar sa ii dau drumul la bani, nu ca sa punem ceva termene. Si chiar daca punem termene, nu prea ma ajuta sa ma judec ani de zile dupa aceea :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am facut un antecontract de vanzare cu un constructor ... GAlina2022 GAlina2022 Buna ziua, am facut un antecontract de vanzare cu un constructor pentru casa si teren si el a mai facut la cateva luni distanta acelasi antecontract pentru ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)