avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Un functionar public incadrat pe post de casier ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Un functionar public incadrat pe post de casier termina o facultate si solicita post de studii superioare. Institutia il primeste la examenul de promovare in clasa dar refuza punerea in practica a rezultatului.

Speta este in felul urmator:
O persoana are calitatea de functionar public.
Postul detinut este casier trezorier.
Se inscrie la o facultate si o termina.
Institutia organizeaza concurs pentru promovarea intr-o clasa profesionala superioara si admite cererea persoanei de a participa la concurs.
Persoana in cauza promoveaza examenul.
Ulterior institutia nu primeste aviz favorabil de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Motivarea o descriu mai jos:

" Urmare adresei noastre nr……………., prin care am solicitat modificarea statului de funcţii prin transformarea unor posturi în urma absolvirii de către titulari a unei forme de învăţământ superior de lungă durată în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, vă facem cunoscut că pentru transformarea funcţiei publice de execuţie specifică de casier trezorier în inspector, Direcţia Generală de Organizare şi Resurse Umane din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a solicitat punct de vedere Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Prin adresa nr. ………….a Direcţiei Generale Trezorerie şi Contabilitate Publică s-a comunicat faptul că funcţia de casier trezorier este o funcţie unică, indispensabilă desfăşurării activităţii unităţilor teritoriale ale trezoreriei statului.
Pentru această categorie de funcţionari publici există condiţii speciale impuse de Legea nr. 22 / 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste. Astfel, gestionarii trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi au obligaţia de a constitui garanţii în numerar.
Ţinând cont de aceste prevederi legale, Direcţia Generală Trezorerie şi Contabilitate Publică a solicitat Direcţiei Generale Managementul Resurselor Umane din cadrul Ministerului Finanţelor Publice punctul de vedere cu privire la posibilitatea ca funcţionarii publici - casieri trezorieri care, în cazul în care s-ar organiza examen pentru promovarea acestora într-o funcţie publică de inspector cu studii superioare, să poată avea în continuare atribuţii de casier şi obligaţia de a constitui garanţiile prevăzute de actele normative în vigoare, însă nu s-a primit răspuns până în prezent.
Ulterior primirii răspunsului, vă vom comunica punctul de vedere transmis. "


Intrebare:

Exista un asemenea impediment in legislatie specificand ca un casier nu poate avea studii superioare? Mai cunoasteti spete asemanatoare?
Multumesc!
Nu am cunoscut o speta identica, dar va sfatuiesc sa asteptati raspunsul si apoi reveniti.
Sa astept care raspuns?
Mi-au dat raspuns o data ca nu stiu si o sa solicitie un punct de vedere.
Ma intereseaza daca este corect din punct de vedere legal ca un casier sa nu poata avea studii superioare. Exista undeva in legislatie acest impediment imperativ?
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
giv, utilizator
Impedimentul legislativ indicat de Ag.Nat. aa Funct. Publici in motivare ("condiţii speciale impuse de Legea nr. 22 / 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste. Astfel, gestionarii trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi au obligaţia de a constitui garanţii în numerar") nu sta in picioare, deoarece puteti indeplini aceste conditii minimale si dupa absolvirea unei facultati si obtinerea unei diplome de licenta, iar invocata supracalificare nu poate fi un temei al refuzului incadrarii intr-o clasa superioara. Faceti o cerere scrisa in care solicitati trecerea intr-o clasa superioara, comunicarea temeiului legal al eventualului refuz (desi cred ca el v-a fost deja comunicat in textul citat de dvs. ) si mentionati ca in situatia in care nu vi se va dispune aceasta promovare veti actiona in instanta de contencios administrativ pentru obligarea A.N.F.P. la aceasta numire. Cu siguranta va vor...recomunica necesitatea punctului de vedere mentionat si in primul raspuuns, care insa nu poate avea un temei legal pentru a va refuza promovarea decat acela al mentinerii unui stat de functii cu incadrare predeterminata de angajator, iar nu imposibilitatea legala ca un casier sa aiba studii superioare. Transformarea unei functii din statul de organizare al institutiei, din una incadrata cu studii medii intr-una incadrata cu studii superioare nu este determinata numai de posibilitatea ca un casier sa aiba studii superioare (asa cum pare sa intelegeti) ci si de necesitatea incadrarilor cu functii ale institutiei. Ceea ce insa, nu inseamna ca pot motiva in mod gresit si nelegal o decizie. Asa ca faceti cum am spus si apoi actionati in instanta de contencios, daca motivarea deciziei este neelegala. Daca motivarea deciziei se va face pe necesitatea mentinerii unei functii de casier cu studii medii, solicitati nuu transformarea functiei ci mutarea dvs. pee o functtie corespunzatoare pregatirii.

Potrivit prevederilor art. 107 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, (r2), cu modificările şi completările ulterioare, după intrarea în vigoare a Legii nr. 140/2010 pentru modificarea şi completarea actului normativ menţionat, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a înştiinţa, în termen de 10 zile lucrătoare, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în situaţia intervenirii unor modificări în structura funcţiilor publice din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, ca urmare a promovării în clasă şi în grad profesional a funcţionarilor publici, fără a fi necesar aviz din partea ANFP.
zaharia65_2 a scris:

Daca motivarea deciziei se va face pe necesitatea mentinerii unei functii de casier cu studii medii, solicitati nuu transformarea functiei ci mutarea dvs. pee o functtie corespunzatoare pregatirii.


Exact acest lucru s-a si solicitat pentru ca mai exista o persoana in compartiment care poate suplini si indeplineste conditiile.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

Promovarea in clasa a functionarilor publici snadica snadica In 2009 am dat examen pentru promovarea in functia publica clasa I ,consilier,lucrez in compartimentul urbanism si amenajare a teriroriului intr-o primarie de ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa pentru functionarii publici cutremur cutremur As dori sa stiu daca promovarea in clasa profesionala 1 este conditionata de absolvirea studiilor de lunga durata cu diploma de licenta doar pe timpul in care ... (vezi toată discuția)
Avansarea in clasa functionar public dsp petros1 petros1 Daca s-a aprobat cererea de avansare in clasa,de catree directorul autoritatii si serviciul RUNOS refuza sa organizeze concursul prin rea vointa, necerand ... (vezi toată discuția)