Locuiesc in Bucuresti si la mine la bloc s-a hotarat sa se ia din spatiul verde , acolo unde se poate, pentru amenajarea unor parcari. Amenajarea o face primaria sector 6 si cererile pentru inchiriere parcare s-au facut tot la primarie. Au aparut urmatoarele probleme:
Locatarii blocului sustin ca nu primaria poate inchiria aceste parcari ci Asociatia de proprietari deoarece spatiul verde face parte din proprietatea privata a tuturor membrilor asociatiei pentru care se plateste impozit la stat. Poate asociatia sa ceara proprietarilor de masini chirie? Spatiul verde din jurul blocului este considerat parti comune, deci parte din cota-indiviza? Pentru aceste amenajari trebuie sa fie de acord toti locatarii?
Locatarii proprietari ai unui apartament dintr-un bloc, sunt proprietari in indiviziune pe urmatoarele suprafete aferente blocului : subsolul tehnic, holurile, casa scarii, liftul si casa liftului, uscatoarele, ghenele de gunoi (cele situate in bloc), balcoanele comune, spatiile de depozitare materiale necesare la curatenia in bloc si TROTUARUL DE PROTECTIE DIN JURUL BLOCULUI . Spatiul verde .... apartine Consiliului local al unitatii administrative despre care vorbeai! Deci, DA, Primaria poate sa dispuna de acel spatiu asa cum crede de cuviinta. Daca totusi intentia voastra in calitate de locatari, era sa pastrati neatins acel spatiu verde, sub motivatia ca distrugerea lui afecteaza mediul ambiental al blocului...
Ba proprietarii imobilelor sunt proprietari pe suprafetele inscrise in titulrile de proprietate si intabulate. Daca spatiul verde e cta-parte indiviza, e proprietate privata, iar ca sa fie exploatata de primarie, trebuie expropriata si acordate despagubiri, ori o poate exploata asociatia de proprietari in temeiul Legii nr. 230/2007.
Asa am avut si eu un imobil in Viena (legea austriaca e cam la fel in domeniul imobiliar), primaria imi plateste anual chirie pe locurile de parcare inchiriate....
Deci, locurile de parcare au fost gandite sa fie amenajate acolo unde nu afecteaza zona verde. Chiar se doreste a se pastra unii arbori, putini cei drept, caci restul s-au uscat si au inceput sa cada, iar in alt loc proprietarii l-au lasat in paragina. Blocul are suprafata 1500 mp, iar locuri de parcare se doreste a fi de 10, restul spatii verzi si gradini. Unde ma uit in contractul de vanzare cumparare sa vad daca spatiul verde este inclus in cota-indiviza?Spatiile verzi sunt cam 1000mp, curte interioara plus de jur imprejur. Mie mi se pare ca este cam mult teren pentru a fi privat?Cota indiviza pentru un ap. de 48 mp este de 1.102 . Chiar vreau sa ma lamuresc cat au blocurile teren in proprietate. va multumesc pt raspunsuri!
In contractul de vanzare-cumpare nu este trecut nicio cota-indiviza de spatiu verde, ci doar din terenul pe care este contruit blocul respectiv.
Spatiul verde apartine Consiliului Local Sector 6. Inchirierea parcarilor se face de catre Primarie , nu de asociatia de proprietari.
Din cate stiu eu 1,20 metri de la bloc de jur imprejur atat are un bloc in proprietate ..... :-/
Consiliul local al localitatii poate hotari ca pentru a putea descongestiona traficul rutier realizarea unor parcari pe raza localitatii in acele zone unde suprafata de teren permite folosind chiar spatiul verde din jurul blocurilor, nefiind necesara consultarea locatarilor sau a asociatiilor de proprietari/locatari.De fapt spatiul verde este in administrarea unor agenti economici parte componenta a consiliului local.Si vorbind acum serios cine s/ar opune unor parcari moderne, fara a mai avea dureri de cap atunci cand vii tarziu de la serviciu, petreceri sau concedii?
Este un lucru (rau)necesar pentru toata lumea cosntructia acestor parcari .C'est la vie!