avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort din culpa comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort din culpa comuna

as avea nevoie de ajutor...
as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un divort din culpa comuna, suntem de acord cu toate cererile formulate,respsctiv incredintarea minorului, pensia de intretinere, dar nu stiu exact ce ar trebui sa contina cererea.

Cererea de divort va cuprinde :
- numele si adresa sotilor
- data si locul unde a fost incheiata casatoria;
- date privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora;
- date cu privire la locuinta ;
- date cu privire la nume, daca se solicita pastrarea numelui sau revenirea la cel anterior casatoriei;
- solicitarea pensiei de intretinere (daca este cazul);
- motivele care au dus la divort, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila - culpa comuna.

La actiunea de divort se ataseaza:
- certificatul de casatorie in original;
- copiile actelor de nastere ale copiilor
- chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar

dati-mi un mail sa va trimit un model..aici nu pot da copy-paste.
Cererea trebuie sa contina elementele prevazute de disp. art. 82 din Codul de procedura civila, adica aratarea instantei, a partilor, cu domiciliile lor, obiectul cererii si semnatura.
Pentru cererea de divort, in special, trebuie sa se ceara incredintarea spre crestere si educare a minorului catre unul dintre parinti, iar celalalt sa fie obligat la plata pensiei de intretinere. daca reclamanta este sotia, trebuie sa ceara revenirea la numele avut anterior casatoriei.
In motivarea actiunii trebuie sa aratati culpa fiecaruia la desfacerea casatoriei
Oricum va trebuie martori, chiar daca divortati din culpa comuna pentru ca aveti un copil minor si instanta, din oficiu, dispune cu privire la incredintarea minorului si dispune efectuarea anchetei sociale la domiciliul minorului.
Daca minorul are peste 10 ani, este audiat si el in instanta.
Daca sunteti de acord in ceea ce priveste incredintarea copilului, pensia de intretinere , Codul familiei prevede ca invoiala părinţilor privitoare la încredinţarea copiilor şi la contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească.

În orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluţionarea cauzei.
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
se numeste divort prin acord
oricum in afara de acordul vostru este necesar si audierea unui martor, intrucat e vorba de un minor

Alte discuții în legătură

Divortul nelutu01 nelutu01 buna seara! am si eu o nelamurire, din casatorie rezulta un minor de 11 ani, divortul poate fi de comun acord? se audiaza si minorul la proces? (vezi toată discuția)
Divort gheorghemirela gheorghemirela Vreau sa divortez si nu stiu pasii exacti pe care trebuie sa-i fac, mai ales ca e vorba si de un copil! (vezi toată discuția)
Divort,cand una dintre parti nu e de acord mare mare As vrea sa stiu ce drepturi are o sotie,daca s-a decis sa divorteze pentru ca nu mai vrea sa accepte maltratarea verbala,santajul si amenintarile sotului,dar ... (vezi toată discuția)