avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sentinta civila drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sentinta civila drepturi salariale

Buna ziua, am si eu mai multe nelamuriri vizavi de neplata unor drepturi salariale la firma unde am lucrat.
Acum citeva zile, instanta s-a pronuntat pe fond, la Tribunal, si mi-a fost dat cistig de cauza in sensul ca a fost stabilita suma pe care societatea trebuie sa mi-o plateasca reprezentind drepturi salariale neachitate. Intrebarea mea este ce fac mai departe, cum ajung sa intru in posesia banilor? Mentionez ca hotarirea nu este definitiva, existind o alta cale de atac permisa de lege dar, dupa cum spuneam, as vrea sa stiu ce as putea face chiar daca mai sint plimbat prin instante si cu recurs pentru ca firma nu da inca semne ca ar dori sa-si achite obligatiile.
Pot obtine cumva o ordonanta presedintiala de blocare a conturilor bancare, inclusiv cel de trezorerie pentru a fi sigur ca primesc banii? Indicati-mi va rog si o alta modalitate de punere in executare cit mai rapida a sentintei sau macar de presare a firmei sa plateasca banii cuveniti.
Multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ionel Popa , Mediator 22:45, 20 Februarie 2012
În materia conflictelor de munca, potrivit art.289 C. muncii - sentinţa pronunţată de Tribunal, ca instanţă de fond este definitivă, ceea ce îi conferă dreptul de a fi pusă în executare, chiar dacă este recurată, cauza urmând a fi judecată şi de instanţa de recurs. Asta înseamnă că poţi solicita societăţii pârâte care a fost obligată la plata drepturilor salariale să pună în executare sentinţa civilă obţinută, iar în caz contrar poţi apela la un executor judecătoresc care să facă executarea silită prin mijloace specifice.
De asemenea, te sfătuiesc să aminteşti societăţii că, potrivit disp. 277 C. muncii neexecutarea unei hot.jud. definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de execuatre adresată angajatorului... constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Succes!
Multumesc foarte mult pentru informatii. Sper sa-mi fie de ajutor si sa pot rezolva in cele din urma problema. Inca o data multumiri.
cu o completare : daca firma castiga in recurs veti putea fii actionat in judecata pentru " intoarcerea executarii "
Asa cum au spus si colegii in mesajele anterioare, hotararile date de prima instanta pe fond in litigiile de munca sunt definitive si executorii de la data emiterii lor.
Executarea hotararii se face in termen de 15 zile de la solicitarea partii interesate.
Solicitarea se face printr-o adresa inregistrata la sediul societatii.
Dupa trecerea termenului de 15 zile si neexecutarea hotararii, va puteti adresa organelor de politie sau organelor de cercetare penala intrucat fapta constitue infractiune conform Codului muncii si legii nr.168/1999-republicata.
Mai exista o problema: in cazul pierderii recursului executarea se intoarce impotriva celui ce a executat.

Multumesc mult ptr sprijin. Am trimis notificarea si acum astept trecerea celor 15 zile, pina acum, dupa vreo 10 zile nu am primit niciun semnal ca ar dori sa-si achite obligatiile.
Recursul nu as putea sa-l pierd sub nicio forma, chiar daca ar face asa ceva firma desi din informatiile mele nu vor sa faca. Desi, sincer, mi-as dori sa pierd, poate asa ajung pe la CEDO si din citiva leuti fac citeva sute de mii de euro:)))). Revenind, m-ar interesa pasii urmatori mai in detaliu pentru ca momentan nu-mi pot permite un avocat. In ce fel trebuie sa ma adresez organelor de politie si parchet? printr-o plangere penala? pot merge la executorul judecatoresc?
Si mai este o problema...daca din suma totala pe care instanta a obligat firma sa plateasca ei imi dau doar o parte infima? si motiveaza ca atat au....si ca ar urma sa-mi dea cind mai au....Atunci ce as putea face?
Multumesc inca o data pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Continut hotarare sejc_2010 sejc_2010 Admite contestatia precizata, formulata de contestatoarea X domiciliata in.....in contradictoriu cu parata societatea comerciala Y si in consecinta: constata ... (vezi toată discuția)
Scrisoare catre fostul angajator.... mihai251979 mihai251979 Buna ziua! Am o hotarare din partea tribunalului catre fostul angajator,privind plata drepturilor salariale,a expirat si perioada de recurs (10 zile) a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata sometester sometester Am castigat un proces pe un litigiu de munca cu firma la care am fost angajat anterior. Astept sa faca recurs... Firma trebuie sa-mi plateasca cheltuielile de ... (vezi toată discuția)