Nu contează că a avut perioade în care fostul soţ a locuit ilegal în Canada şi America, deoarece pensia de întreţinere nu se acordă pentru trecut, ea se acordă de la data introducerii acţiunii în prestaţii lunare numai pentru viitor.
Tot ce vă recomand este să vă angajaţi un avocat şi să obţineţi adresa fostului soţ din străinătate şi informaţii privind veniturile pe care le obţine acolo. Ceea ce interesează instanţa sunt veniturile nete ale pârâtului realizate în ultimele 6 luni de la data când instanţa le solicită a fi depuse la dosarul cauzei (înscrisuri) sau de a se proba prin alte mijloace de probă (martori).
dvs. locuiti in Romania?
O sa fie greu... atat cu procesul (citare, etc) cat si cu executarea, daca el nu plateste de buna voie...
Strict teoretic cred ca mai mari sanse ar avea o actiune depusa la o instanta din SUA... insa nu stiu daca se poate (fiecare stat are propria-i legislatie...)
Pentru obtinerea pensiei de intretinere in strainatate, in conformitate cu prevederile Conventiei de la New York, din 20 iunie 1956, sunt necesare urmatoarele acte:
1. cererea adresata institutiei intermediare din tara in care domiciliaza debitorul
2. procura speciala acordata institutiei intermediare din tara in care domiciliaza debitorul
3. copie legalizata a certificatului de casatorie si/sau a certificatului de nastere al copilului
4. copie legalizata a sentintei judecatoresti prin care unul dintre parinti (sot/ sotie) a fost obligat la plata pensiei de intretinere (executorie, definitiva si irevocabila) sau alt titlu de stabilire a pensiei (ex: angajament de plata, conventie)
5. pentru persoanele majore, fara venituri: certificate de paupertate formate din declaratia data in fata notarului cu privire la lipsa unui loc de munca si salariu impreuna cu un certificat eliberat de catre sectia financiara pentru lipsa veniturilor impozabile
6. adeverinta de venituri lunare, talon de pensie
7. alte acte doveditoare a starii de nevoie a creditorului (ex: certificate scolare, certificate medicale pentru persoanele cu handicap)
8. contul bancar, in valuta, al creditorului in care pot fi transferate sumele de bani cu titlu de pensie de la debitorul din strainatate
9. fotografii, in masura in care este posibil, ale celui indreptatit la pensie si ale debitorului
Actele mentionate la punctele 1-8 vor fi insotie de traduceri legalizate in limba tarii in care se afla debitorul. Ministerul Justitiei, prin Legea nr. 26/1991, prin care Romania a aderat la Conventia de la New York, a fost desemnat autoritate transmitatoare, indeplinind atributiile ce decurg din aceasta calitate. Durata si procedurile de solutionare a dosarelor sunt in exclusivitate de competenta autoritatilor straine.
Dacă mama şi copilul locuiesc în România, acţiunea pentru stabilirea pensiei de întreţinere se va introduce la instanţa de la domiciliul minorului. După obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile, învestită cu titlu executoriu se va putea proceda conform celor arătate de elis.
''Art. 2. Conform art. 2 paragrafele 1 şi 2 din convenţie, se desemnează a îndeplini atribuţiile de autoritate transmiţătoare Ministerul Justiţiei, iar cele de instituţie intermediară Baroul de avocaţi al municipiului Bucureşti.''
Pensia alimentara
laurafs
buna ziua , as dori sa stiu si eu daca se poate face recalcularea pensiei
am 2 fetite, primesc o pensie lunara de 180 de lei ptr amandoua
fostul sotul ... (vezi toată discuția)