avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... marturie mincinoasa la rutiera dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

marturie mincinoasa la rutiera dosar penal

buna ziua! in urma cu 6 luni am facut un accident banal pe care nu l am declarat . Dupa 4 luni m am trezit cu politia la usa, si am declarat ca nu am fost eu la volan ci o prietena, politia a luat legatura cu prietena respectiva care a declarat ca nu a condus ea ci eu.In consecinta m am vazut obligata sa recunosc ca am fost eu, mi a fost suspendat carnetul pe o luna, iar acum am primit telefon de la politia rutiera sa ma prezint la udristei pentru ca mi a fost deschis dosar penal pentru marturie mincinoasa.
Ce pot face?
multumesc
Puteti raspunde penal pentru fapta de marturie mincinosa (art 260 Cod penal),daca in cursul cercetarilor ati fost audiat in calitate de martor.daca nu ati fost audiat in aceasta calitate nu poate exista infractiunea de marturie mincinoasa deoarece subiectul activ al infractiunii este unul calificat avand calitatea de martor.
puteti raspunde penal pentru infractiunea prevazuta la art 292 CP privind Falsul in declaratii.
Oricum indiferent de infractiunea retinuta in sarcina d-vs daca cele prezentate mai sus sunt reale nu este cazul ca se dispuna trimiterea in judecata deoarece fapta nu prezinta pericol social.
va multumesc pentru raspuns.
atunci dupa audierea la care sunt chemata este posibil sa se renunte la acest dosar penal?
cosmina111 a scris:

va multumesc pentru raspuns.
atunci dupa audierea la care sunt chemata este posibil sa se renunte la acest dosar penal?

Nu se va renunta la dosarul penal dar trebuie sa va creati sansa de a nu avea cazier.
Este destul de greu de spus in ce masura va putea reusi avocatul dvs. acest lucru.
Nu se renunta asa usor la un dosar penal.Daca organul de cercetare penala constata ca in cauza nu se impune inceperea urmaririi penale prin referat propune procurorului neinceperea urmaririi penale .Daca procurorul nu este de acord cu aceasta propunere infirma propunerea si se poate incepe urmarirea penala.
Atunci cand fapta exista, este savarsita de faptuitor etc, dar nu prezinta pericol social organul de cercetare este obligat sa inceapa urmarirea penala deoarece numai dupa inceperea urmaririi se poate stabiliii daca fapta prezinta ori nu pericol social.In aceasta situatie daca nu avem pericol social prin referat se propune scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi.(cel mai sigur in cazul tau).Sincer cred ca nu este deloc greu pentru un avocat sa va creeze sansa de a nu avea cazier. Puteti si fara avocat!
Problema este ca indiferent daca pentru marturile mincinoasa sau pentru fals in declaratii,vi se va intocmi dosar penal.
Totul va depinde de probatoriile adminsitrate si de priceperea apararii.
Eu ,nu cred in posibilitatea de a nu se trimite dosarul instantei si deci de a nu fi condamnata.

Alte discuții în legătură

Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii florin31 florin31 daca falsul in declaratie a fost facut pentru a ajuta un contravenient - mai este fapta penala , sau in acest caz fapta defals in declaratii nu exista sau nu ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii la politist aidu aidu Am citit declaratia data de faptuitor (persoana impotriva careia am formulat plangere penala pt inselaciune) organelor de cercetare. In acea declaratie a ... (vezi toată discuția)