avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine suporta cheltuielile?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine suporta cheltuielile?

Am divortat de sotia mea urmand ca eu sa platesc 17 milioane pensie copilului nostru de 3 ani. Am crezut ca am scapat de ce a fost mai greu dar m-am inselat. Sotia mea nu este de acord cu partajul (desi eu i-am oferit 50% si ea ar avea dreptul la mai putin - am avut o garsoniera pe numele parintilor mei inainte de a ne casatori care ulterior am vandut-o si am luat apartamentul cu 2 camere, plus, in cei 8 ani de convietuire, salariul meu a fost intotdeauna de 5 ori mai mare decat al ei). Totusi, se incapataneaza sa nu vindem. Ideal ar fi sa vindem si sa ne luam fiecare cate o garsoniera. Totusi, ea nu vrea sa vanda (probabil vrea sa mai adune bani pentru ca, cu salarul ei de 15 milioane ar avea vreo 32 de milioane lunar si si-ar putea pune lejer 10 milioane in fiecare luna deoparte). Eu nu vreau sa imi petrec inca doi ani in chirie (deja stau de un an in chirie si, cum pana acum nu am comentat, dumneaei are impresia ca imi convine).

Ce pot sa fac? Daca deschid proces de partaj, o sa pierdem amandoi, nu? La cat se ridica cheltuielile intr-un proces de partaj (cu avocati, martori, etc)? Citeam undeva ca pierzi vreo 5 % din valoarea apartamentului?
Dar, dat fiind faptul ca ea NU este de acord cu un partaj voluntar si echitabil (chiar foarte rentabil pentru ea), nu ar trebui ca ea sa suporte cheltuielile partajului?
Daca o sa actionati sotia in judecata pentru partaj, instanta se va prounta in cote procentuale in raport de veniturile fiecaruia. Garsoniera, fiind bun propriu, nu putea sa intre in masa partajabila, iar ca atare numai valoarea apartamentului ce depaseste valoarea garsonierei va fi supusa partajului.
Cred ca trebuie sa discutati amiabil, altfel riscati sa dati bani pe onorarii avocatiale degeaba..pana la urma asa o sa va intelegeti, chiar daca divortul se pronunta din vina Dvs..
Poate n-ar fi rau sa chemati un avocat sa medieze....
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Cu privire la costul avocatilor, costul unui partaj depinde nu atat de valoarea bunurilor partajabile, cat de durata si de complexitatea procesului. Daca partile se inteleg, se redacteaza o tranzactie ( va spune avocatul cum va arata) si instanta va da o hotarare in care se ia act de intelegerea partilor. Dar daca partile nu se inteleg si nu se merge pe 50% fiecare, problema se complica: partea care cere mai mult, trebuie sa dovedeasca pretentiile, trebuie sa plateasca taxa de timbru aferenta partii care depaseste cota de 50%, se face expertiza pentru a se stabili valoarea de piata a imobilului, se depun acte, martori, etc. Si cu siguranta si colegii mei avocati vor solicita un onorariu mai mare, avand in vedere cat timp poate dura un proces.
Asa ca acestea sunt variantele. cea mai buna cale e negocierea, dar daca nu e posibil, va trebui sa mergeti la judecata pentru a va rezolva aceasta stare de incertitudine in care va aflati acum.
garsoniera o fi fost a parintilor da daca apartamentul de 2 camere a fost cumparat in timpul casatoriei trebuie demonstrat ca au fost folositi si banii din vanzarea garsonierei. si trebuie sa creada si instanta...altfel conteaza ca a fost cumparat in timpul casatoriei si atat.
Nu are importanta ca salariul dvs a fost mai mare de 5 ori ca si daca ar fi fost casnica tot avea dreptul la jumatate din tot ce a fost achizitionat in timpul casatoriei...
In ceea ce priveste partajul daca tot i-ati oferit 50 % faceti dvs actiune si in functie de cum va considera instanta ori platiti dvs sulta, ori dumneaei, ori se va vinde si se impart banii.
Dvs, prin aceea actiune cereti: "- atribuirea apartamentului catre subsemnatul cu plata sultei aferente"
Bun. Desigur ca prima incercare va fi de a demonstra ca la cumpararea apart s-au folosit banii de pe garsoniera care a fost a parintilor dvs.
Oricum o puteti obliga la partaj doar prin actiune in instanta.
Cat priveste "cheltuielile de judecata:

c) cereri pentru stabilirea calitatii de mostenitor, a masei succesorale, 19 lei
cereri de raport, cereri de reductiune a liberalitatilor si cereri de partaj
Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea
acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul
cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii
la valoarea contestata;


[ link extern ]

„atunci când partea contestă partea de contribuţie la dobândirea bunurilor comune, acesteia îi revine [...] obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru calculată la valoarea sumei contestate”.

Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
anca.popescu, utilizator
Ok. Sfaturile d.vostra sunt binevenite pentru ca astfel, voi putea sa ii explic fostei mele sotii la ce costuri/riscuri se supune.
Sa vedem daca am inteles : daca ea spune NU, atunci eu deschid proces de partaj. Daca la partaj solicit impartirea apartamentului 50-50 %, nu am cheltuieli foarte mari (onorariul avocatului si acea taxa de 19 lei). Daca dumneaei vrea mai mult atunci va trebui sa plteasa taxa judiciara la valoarea contestata si eventual expertize judiciare?
Dvs., avand in vedere cele relatate, puteti solicita usor cota majora, deoarece pe langa banii obtinuti din garsoniera puteti proba ca ati avut salariu de 5 ori mai mare decat sotia. Chiar daca va trebui sa platiti taxa de timbru pentru cota majora, o sa va recuperati banii prin plata cheltuielilor de judecata. Parerea mea este ca o sa castigati fara probleme un proces de partaj cu solicitarea unei cote majore, cu conditia sa aveti pretentii rezonabile. Succes! Av. Albu.

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)
Pot cere in instanta impartirea taxei de partaj cu fosta sotie? DoruD DoruD Am divortat si sotia nu vrea sa facem un partaj prin buna intelegere asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. In cazul acesta mi se pare normal sa-mi ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)