avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine suporta cheltuielile?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine suporta cheltuielile?

Am divortat de sotia mea urmand ca eu sa platesc 17 milioane pensie copilului nostru de 3 ani. Am crezut ca am scapat de ce a fost mai greu dar m-am inselat. Sotia mea nu este de acord cu partajul (desi eu i-am oferit 50% si ea ar avea dreptul la mai putin - am avut o garsoniera pe numele parintilor mei inainte de a ne casatori care ulterior am vandut-o si am luat apartamentul cu 2 camere, plus, in cei 8 ani de convietuire, salariul meu a fost intotdeauna de 5 ori mai mare decat al ei). Totusi, se incapataneaza sa nu vindem. Ideal ar fi sa vindem si sa ne luam fiecare cate o garsoniera. Totusi, ea nu vrea sa vanda (probabil vrea sa mai adune bani pentru ca, cu salarul ei de 15 milioane ar avea vreo 32 de milioane lunar si si-ar putea pune lejer 10 milioane in fiecare luna deoparte). Eu nu vreau sa imi petrec inca doi ani in chirie (deja stau de un an in chirie si, cum pana acum nu am comentat, dumneaei are impresia ca imi convine).

Ce pot sa fac? Daca deschid proces de partaj, o sa pierdem amandoi, nu? La cat se ridica cheltuielile intr-un proces de partaj (cu avocati, martori, etc)? Citeam undeva ca pierzi vreo 5 % din valoarea apartamentului?
Dar, dat fiind faptul ca ea NU este de acord cu un partaj voluntar si echitabil (chiar foarte rentabil pentru ea), nu ar trebui ca ea sa suporte cheltuielile partajului?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:36, 23 Aprilie 2008
Sunt perfect dde acord cu colegul meu Adi.
Oricum taxele achitate in instanta sunt, de regula, mai mici decat cele platite notarului. Ideea e ca, totusi, pe parcursul procesului sa va intelegeti,. altfel pierderile sunt majore: astfel, daca se ajunge la vanzare, puteti obtine pe apartament 75% din valoarea lui de piata sau chiar mai putin.
De asemenea, chiar daca ii lasati fostei apartamentul, e bine sa il cereti dv. initial.
Sunt multe aspecte pe care nu vi le putem descrie intr-atat de mult sau de amanuntit ca sa va faceti o idee reala asupra tuturor variantelor, precum si asupra a ceea ce va asteapta si cum se pot simplifica procedurilor etc.
Consider ca, daca ii aratati fostei sotii ca puteti obtine, in mod real, o cota mare, va fi de acord cu o tranzactie in vreun fel sau altul, mai devreme (la notar) sau mai tarziu (in instanta).

Daca tranzactionati la notar, daca se hotaraste doamna inainte de a declansa vreuun proces, cu aceeasi bani de onorariu de notar va achitati si fata de avocat (pentru ca exista o reducere etc. puteti avea 2 in 1 adica).

Daca se hotaraste in instanta, vazand ca risca expertiza si vanzari etc., se poate face o tranzactie in acel moment.
Consider ca aveti sanse mari in acest sens.

Draga Anca, de unde e ideea ca se imparte jumi-juma, indiferent ca unul munceste si unul se uita la telenovele? Care mai e logica faptului ca se poate contesta o cota a unui fost sot daca, oricum, se impart in jumatate? Se prezuma ca bunurile comune, in virtutea drepturilor egale ale sotilor, au jumi-juma, realitatea putand rasturna aceasta prezumtie relativ usor. In fapt, rareori cei doi soti contribuie chiar exact egal...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)
Pot cere in instanta impartirea taxei de partaj cu fosta sotie? DoruD DoruD Am divortat si sotia nu vrea sa facem un partaj prin buna intelegere asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. In cazul acesta mi se pare normal sa-mi ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)