avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Valoare unitate echivalenta incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Valoare unitate echivalenta incalzire

Rog un raspuns: de ce valoarea unitatii echivalente in cazul utilizarii repartitoarelor de caldura au o valoare variabila? Daca variaza valoarea, ea poate varia de la simplu la de 4 ori? Sa fie vorba despre consumuri necontorizate in interiorul blocului?

Intrebarea nr. 2

Am incalzit apartamentul de 72 mp (izolat termic) folosind energie electrica in lunile decembrie 2010 si ianuarie 2011. Am mentinut o temperatura constanta de 22 gr. Celsius - temperatura controlata cu cronotermostate amplasate in fiecare camera. Consumul de energie electrica a fost de aproximativ 650 KWh pentru fiecare luna in discutie . Stim ca 1Gcal = 1163 KWh din punct de vedere energetic. Rezulta ca incalzirea electrica este mai scumpa de 3,75 ori decat termoficarea (1 Gcal in Bucuresti 124 lei), dar mai rezulta si ca am incalzit apartamentul cu 0,56 Gcal. Daca folosesc incalzirea centralizata constat ca partea de consum individual al apartamentului este de 1,5 Gcal, in conditiile in care nu pot incalzi apartamentul mai mult de 21 gr. Celsius din cauza temperaturii agentului termic de 47-50 gr. Celsius pe tur.
Va rog o explicatie realista in legatura cu aceste diferente de consum energetic.
Cel mai recent răspuns: atalasman , utilizator 21:35, 8 Februarie 2011
Pot sa va raspund la prima intrebare:
Unitatea echivalenta este diferita de la luna la luna deoarece rezulta prin impartirea dintre doua valori variabile de la luna la luna:
- factura de incalzire (dupa ce s-a extras din ea procentul pentru caldura la comun)
- numarul de unitati echivalente consumate in toate apartamentele conectate la un contor de bransament.
Ca sa ai un pret de 4 ori mai mare luna asta fata de luna precedenta, logic, ar trebui sa ai o factura (consumul individual la toate apartamentele) de 4 ori mai mare in conditiile in care numarul de unitati echivalente ar ramane acelasi, ceea ce sfideaza logica. O factura mai mare presupune un consum mai mare, presupune un numar mai mare de unitati echivalente.
Sau invers, factura identica cu luna precedenta, dar un numar mai mic de 4 ori de unitati echivalente, care ca mai sus, in acelasi fel, sfideaza logica.

Si ca sa explic in plus pe un acelasi calorifer intr-o ora am temperatura agentului termic la 70 C numarul de u.e poate fi 10, ora urmatoare temperatura poate fi 40 C (fie ca asa vine de la furnizor, fie ca mai strang eu robinetul caloriferului) numarul de u.e poate fi 6. E un exemplu pentru intelegerea faptului de ce sunt mai mult sau mai putine u.e si de ce depinde numarul lor, de temperatura agentului termic si evident de timpul cat caloriferul este incalzit cu agent termic.

Ideea e ca (,)costul acestei unitati echivalente poate varia, dar nu foarte mult, in conditiile in care sunt citiri de index gresite, citiri de index la date diferite (cateva zile distanta ontre diferite apartamente, dar si fata de citirea contorului de bransament), citiri de index lipsa si atunci se estimeaza consumul la apartamentul cu pricina, deci, una peste alta, nu ai o imagine corecta a consumului si asta se petrece in fiecare luna.
Deci nu poti spune cand a fost un consum mai aproape de adevar, in care luna. Factorii care intra in ecuatie sunt extrem de volatili, dar nu in asa masura incat sa dea o diferenta atat de mare de pret al unitatii echivalente (de 4 ori) de la o luna la alta. Nu luam in calcul modificarea pretului Gcal.

In privinta celei de-a doua intrebari nu m-as baga sa va dau un raspuns calificat deoarece datele pe care ni le dati sunt partiale.
Ce pot insa sa va spun este aceea ca costul caldurii intr-un apartament este direct proportional cu numarul de unitati echivalente, acesta (numarul de u.e) este direct proportional cu temperatura agentului termic din calorifer, deci cu numarul de Gcal.
Considerand conditiile de mediu identice numarul de Gcal, transformate in kwh ar trebui sa fie identic la incalzirea electrica ca si la incalzirea pe calorifer ca sa incalzeasca apartamentul la aceeasi temperatura.

Ce este sigur e ca kwh costa diferit la furnizorul de energie electrica fata de furnizorul de agent termic.
Ideea principala este aceea ca indiferent de raspunsurile mai mult sau mai putin calificate pe care le-ati primi aici, dv. veti folosi acele mijloace de incalzire care sa reprezinte cel mai bine raportul calitate/pret.
Si asta o poate face oricine, de altfel!
Intr-adevar, marea necunoscuta in masuratorile dvs de Gcal e reprezentata de conditiile meteo. De asemenea, n-ati precizat tipul de incalzire electrica: un radiator electric/resou/panouri radiante functioneaza pe baza legii lui Joule, adica Wattii electrici se transforma direct in caldura; in timp ce aparatele de aer conditionat functioneaza pe baza legii a doua a termodinamicii (aduc caldura din afara cladirii) plus o mica contributie de la legea lui Joule. Prin urmare, daca folositi aparate de aer conditionat pentru incalzire electrica, kilowattorele electrice trebuie inmultite cu factorul EER al aparatelor in modul incalzire pentru a obtine kilowattorele calorice, si abia pe acestea le convertiti in Gcal.

Ati putea incerca, intr-o luna de iarna, sa incalziti o zi electric, o zi centralizat, o zi electric, o zi centralizat, pentru a aproxima conditii meteo similare pentru ambele forme de incalzire de-a lungul unei luni intregi, apoi sa comparati gigacaloriile consumate.
Multumesc pentru raspunsuri!
Revin cu cateva precizari. Anume: citirea repartitoarelor de caldura se face radio, deci sincronizarea citirii cat se poate de buna si se citesc toate repartitoarele indiferent de prezenta sau absenta proprietarilor in apartamente.
Incalzirea electrica a apartamentului am facut-o cu convectoare pur rezistive cu ulei. Conditiile meteo din decembrie 2010 si ianuarie 2011 au fost aproximativ la fel (in Bucuresti), nu au fost diferente meteorologice care sa afecteze consumul energetic al apartamentului de 3 ori!!!
Imi pare rau sa va contrazic, dar conditiile meteo nu au fost la fel.

Iata conditiile meteo inregistrate de o statie meteo personala din cartierul Militari in luna decembrie 2010:
[ link extern ]

Iata si luna ianuarie 2011:
[ link extern ]

Se vede ca in ianuarie atat temperatura maxima, cat si cea minima si cea medie au fost mai mici decat in decembrie. Oricum, cele trei temperaturi sunt orientative si inexacte pentru scopul propus, pentru ca consumul energetic al locuintei este in realitate direct proportional cu integrala diferentei de temperatura (interior-exterior) pe intervalul de timp contorizat, iar pentru un calcul precis trebuie sa luati toate temperaturile masurate in toate zilele din intervalul contorizat (vezi tabelul de la sfarsitul paginii urmatoare, ceea ce e munca multa. [ link extern ] ).

Si inca facem abstractie de energia solara care ar putea intra pe geam in zilele insorite, daca termopanul e "termo" doar cu numele, ca la mine acasa :(

PS: Si mai exista inca o posibilitate pe care n-ati luat-o in calcul: vecinii dvs sa-si fi redus temperatura apartamentului propriu sub 22 gr C in luna in care ati masurat consumul de agent termic, si astfel sa aveti pierderi de caldura catre vecini.
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
owlman, utilizator
Apartamentul a fost incalzit in acest rastimp electric sau cu agent termic din sistemul centralizat? Ca eu nu inteleg cum faceti comparatia si cu ce?
Cititoarele radio au citit niste repartitoare lipite pe calorifer, dar dv. ziceti ca v-ati incalzit electric.
Ce se poate intelege de-aici? Sunteti amabil sa ma scoateti din incurcatura?

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)