Rog un raspuns: de ce valoarea unitatii echivalente in cazul utilizarii repartitoarelor de caldura au o valoare variabila? Daca variaza valoarea, ea poate varia de la simplu la de 4 ori? Sa fie vorba despre consumuri necontorizate in interiorul blocului?
Intrebarea nr. 2
Am incalzit apartamentul de 72 mp (izolat termic) folosind energie electrica in lunile decembrie 2010 si ianuarie 2011. Am mentinut o temperatura constanta de 22 gr. Celsius - temperatura controlata cu cronotermostate amplasate in fiecare camera. Consumul de energie electrica a fost de aproximativ 650 KWh pentru fiecare luna in discutie . Stim ca 1Gcal = 1163 KWh din punct de vedere energetic. Rezulta ca incalzirea electrica este mai scumpa de 3,75 ori decat termoficarea (1 Gcal in Bucuresti 124 lei), dar mai rezulta si ca am incalzit apartamentul cu 0,56 Gcal. Daca folosesc incalzirea centralizata constat ca partea de consum individual al apartamentului este de 1,5 Gcal, in conditiile in care nu pot incalzi apartamentul mai mult de 21 gr. Celsius din cauza temperaturii agentului termic de 47-50 gr. Celsius pe tur.
Va rog o explicatie realista in legatura cu aceste diferente de consum energetic.
Au fost doua situatii:
-prima in care s-a facut incalzirea electric, sistemul de termoficare fiind inchis (robinetii din coloanele de distributie inchisi)
-a doua varianta cand termoficarea a fost deschisa, caloriferele electrice ffind inchise.
Comparatia a fost facuta din punct de vedere energetic pentru cele 2 luni.
Referitor la conditiile meteo din cele 2 luni in discutie am spus ca au fost aproximativ la fel (nu cred ca vom gasi conditii climaterice identice pentru 2 luni in ultimii 500 de ani), diferentele nu sunt majore, sa justifice un consum energetic de 3 ori mai mare!!!
Geamurile au fost schimbate ( sticla ) cu geam termopan lowE cu un coeficient termic de transfer de 1,1 W/mpK