avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abandon
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abandon

Buna,
vreau sa stiu daca in cazul condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei(1 an) pentru abandon daca este obligatoriu plata sumei restante pentru care a fost condamnat inculpatul. Mai concret acesta a fost condamnat cu suspendare pentru neplata pensiei de intretinere avand de achitat restanta de 1300 de euro .
Acum dupa condamnare daca nu achita aceasta restanta mai poate fi acuzat pentru abandon?
Acesta isi executa obligatia de plata lunara si isi achita si din suma restanta dar cat poate din aceasta .
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 16:54, 4 Februarie 2011
Daca a fost condamnat,nu mai beneficiaza de inlaturarea raspunderii penale in caz de impacare a partilor.Aceasta putea fi valabila pana la hotararea de condamnare.
Daca aceasta condamnare este cu executarea pedepsei,normal ca nu are de unde sa achite.Dupa ce va termina executarea acestei pedepse cu inchisoarea si obtine venituri licite,fara a plati pensia de intretinere,se poate depune o noua plangere penala impotriva sa pentru abandon de familie,aflandu-se in stare de recidiva post executorie,in cazul unei noi condamnari.Daca pedeapsa pronuntata a fost cu suspendare,si nu plateste pensia,se poate depune plangere impotriva sa,aflandu-se in stare de recidiva postcondamnatorie in cazul unei noi condamnari.
Chiar daca achita lunar rate din aceasta suma,in cuantum mai mare sau mai redus,aceasta nu reprezinta o abatere de la lege atata timp cat respecta textul legii,in sensul in care acesta prevede ca exista infractiunea de abandon de familie doar daca debitorul nu achita pensia de intretinere doua luni consecutiv.



Abandonul de familie
Art. 305. - Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de a intretine, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca,
*se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b) cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.

* Art. 305 alin. 1 partea finala este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Multumesc pentru raspuns . Asta cunoasteam. Poate nu m-am facut inteles, era vorba de restanta care o mai are de platit de 1300 de euro. In caz ca nu o achita in totalitate pentru ca nu are posibilitatea este pasibil de o noua condamnare?
Aici nu m-am referit la faptul ca nu isi plateste cuantumul lunar stabilit de instanta ci restanta.
Nu,nu este pasibil de o noua condamnare.Textul legii ne arata ca daca debitorul nu plateste doua luni consecutiv,se poate promova impotriva sa o plangere penala pt abandon de familie.Deci daca nu plateste deloc doua luni.Textul legii nu prevede ce se intampla daca achita mai putin decat este prevazut in fiecare luna,aceasta intrucat acolo unde legiuitorul nu distinge,nici interpretul nu trebuie sa distinga.
Restanta poate fi platita,potrivit legii civile,tot in rate.
Dar daca are venituri sau bunuri proprii ,exista calea executarii silite.
In cazul unei noi plangeri penale,daca nu realizeaza venituri sau nu are bunuri de executat silit,de asemenea nu raspunde penal.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Numai daca continua sa nu achite cu rea credinta obligatia de intretinere timp de 2 luni,se formuleaza plangere penala pentru abandon familial,situatie in care pedeapsa care ii va fi aplicata respectivei persoane,probabil va fi cu executare intr-un loc de detentie.
Nu stiu dar nu intelege chiar nimeni? Nu este vorba de pensia stabilita de instanta, asta am inteles-o. ESTE VORBA DE RESTANTA!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa astept doua luni? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Dupa 4 ani scursi de cand instanta mi-a incredintat copilul,celalalt parinte,a binevoit abia luna trecuta sub amenintarea plangerii pentru abandon familial ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Damian Robert Damian Robert daca un parinte nu plateste timp de 36 de luni pensiea alimentara cum il determin totusi sa o platesaca (vezi toată discuția)