avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raspunderea penala a avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raspunderea penala a avocatului

Pentru ca in subiectul raspunderea avocatului discutiile au luat o intorsatura care, desi devia strict de la subiectul initial, era interesanta, am initiat acest subiect nou.

Ideea: poate rasounde un avocat penal pentru diverse infractiuni, inselaciune, trafic de influienta si poate si altele sau nu?

Fatul ca trebuie demonstrate aceste infractiuni pentru ca avocatul respectiv sa fie condamnat, e clar, ca nu face avocatul exceptie de la principiu respectarii drewptului la aparare...
Dar: se poate demonstra asa ceva?

Cora a sustinut, in celalalt subiect, ca obligatia avocatului e una de diligenta. JH a aratat ca sunt exceptii, in sensul ca avocatul nu trebuie sa faca tot posibilul sa ajunga la termen, ci chiar sa ajunga. Si lista obligatiilor poate continua.
Cora a aratat ca nu exista aceste obligatii, uite spre exemplu forta majora. Sau cazul fortuit.

Parerea mea este ca raspunderea avocatului este una de diligenta pe fondul cauzei. Iar ca sa faci tot ceea ce este posibil legal ca sa castige clientul tau, trebuie sa respecti niste obligatii de rezultat: sa te prezinti la termene, sa trimiti efectiv adresele sau actele cerute de instanta etc.
Astfel, procedural, ai obligatii de rezultat.
In ceea ce priveste forta majora si cazul fortuit, trebuie aratat faptul ca acestea nu inseamna ca obligatia avocatului este una de diligenta mereu, caci acestea sunt cazuri de exonerare si pentru contractele care au obligatii de rezultat. Deci: faptul ca exista cauze de exonerare de raspundere nu face mai putin de rezultat obligatia asumata.

Ca sa nu mai spun despre avocata gravida care nu a mai ajuns la proces ca i s-a rupt apa, aici depinde de cauza pentru care a survenit acest eveniment, daca putea ea fi prevazuta sau nu... caci daca esti in luna a noua si abia ti-ai facut ecografie, fatul fiind deja intors... e cam greu sa crezi ca nu vei naste intr-o saptamana-doua. Asa incat, nu intra la cauza de exonerare, putea fi eveniment prevazut.

In toate cazurile, as vrea sa mai vad opinii despre posibilitatea de a condamna penal un avocat pentru modul cum isi trateaza clientul: pentru ca cere multi bani cu promisiunea ca va interveni la vreo autoriate, cu promisiunea ca are el o chestia si sigur va castiga... etc.
Este exact si parerea mea...
N-am pus-o pe forum acolo, pentru ca ma lua lua moderatorul in suturi... "off topic"

Raspunderea penala... tare greu...
Personal nu cunosc decat cazuri de raspundere penala a aparatorului din procesul penal (uneori pentru complicitate, tainuire, etc)

Complicitatea ca complicitatea... ca sa fac cacofonii, ca vaz ca se poarta... :thumbup:
Da' tainuire? Cam ciudat, ca avocatul are o singura obligatie de care stiu eu sa-si parasca minunatul client, chiar de acesta i-a marturisit...
Poate daca a tainuit inainte de a-i deveni avocat, la asta te referi?
Oricum, si avocatul poate fi dovedit, eu asa cred, ca doar n-o fi superom!
Este posibil ca un avocat sa fie condamnat penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, primire de foloase necuvenite şi trafic de influenţă, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei de avocat.
Un avocat,poate fi trimis in judecata de procurorii anticoruptie sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta in forma continuata, daca intr-o anumita perioada, a pretins si primit de la mai multe persoane importante sume de bani si diverse bunuri cu promisiunea ca poate interveni la judecatori pentru solutionarea favorabila a unor dosare sau in scopul urgentarii unor litigii si cauze civile.
elis a scris:

Este posibil ca un avocat sa fie condamnat penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, primire de foloase necuvenite

... pentru aceste infractiuni, eu zic ca nu poate fi invinuit avocatul!:-/
Infractiunea de luare de mita presupune sa detii o anumita functie (functionar public... de ex.) ceea ce nu este cazul pentru profesia de avocat.
... de asemenea : primirea de foloase necuvenite ... eu cred ca este destul de greu de dovedit, aproape de imposibil!
Cele mai multe cazuri de avocati cercetati penal, pe care le-am vazut eu, au fost numai sub aspectul traficului de influenta!
Chiar exista o decizie a unei instante prin care un avocat a fost condamnat la asa ceva , numai ca recursul extraordinar declarat de procurorul general la Secţia penală a Curţii Supreme de Justiţie a fost admis si s-a casat acea sentinţa penală.

Alte discuții în legătură

Primire de foloase necuvenite mjion mjion Am inteles, dare de mita - luare de mita. La primirea de foloase necuvenite, ce calitate are persoana de la care se primesc foloasele necuvenite? sau, ce ... (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Profesia de avocat vs. luarea de mita luiza2008 luiza2008 Buna dimineata tuturor! As vrea sa ma lamuriti intr-o chestiune. Un avocat poate fi acuzat de luare de mita,avand in vedere faptul ca avocatura este o ... (vezi toată discuția)