avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... administrator firma
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

administrator firma

sunt administrator si asociat intr-o firma cu datorii catre stat,dar nu m-am ocupat personal de problemele firmei ,nu am avut nici profit,doresc sa ma retrag.Cum pot sa procedez?societatea are 2 asociati,administratori.
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
doiina, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:11, 7 Februarie 2011
chiar daca nu v-ati ocupat personal raspundeti pentru datoriile societatii, chiar si penal. societatea trebuie sa intre in mod normal in insolventa sau puteti cesiona societatea catre cineva care sa o ia cu tot cu datorii (e mai simplu juridic si ca timp, dar greu in practica).
asociatia are doi administratori care sunt si asociati 50%.
in cazul in care societatea are datorii fata de terti creditori(inteleg ca printre altii este si statul creditor), in conformitate cu lg 85/2006, poate fi declansata insolventa societatii.In acest caz, in conformitate cu art 138 alin (10, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului(societatea in cazul de fata) ajuns in stare de insolventa sa fie suportata de membrii organelor de conducere/supraveghere din cadrul societatii.Este bine daca societate,chiar daca are datorii,are cel putin actele contabile la zi( a ni fi sub incidenta art 138 alin 1) litera d din lg 85/2006.Insolventa poate fi declansat conform art 3 din lg 85/2006
" ART. 3
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile:
a) insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor; prezumţia este relativă;
b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei;"
In aceasta situatie descrisa de dvs, este dificil de a iesi din societate.eventual puteti iesi mai simplu in cazul in care celalalt administrator ar prelua actiunile detinute de dvs, printr-un act de cesiune.
Faptul ca dvs nu v-ati ocupat in mod direct in gestionarea activitatii societatii,nu va exonereaza de raspundere.
Important este ca in cazul declansarii insolventei, aceasta sa nu poata fi imputabila dvs si celuilalt asociat, in conformitate cu dispozitiile art 18 din lg 85/2006.
Va sugerez sa cititi cu atentie prevederile mentionate mai sus si sa actionati in cunostinta de cauza cat mai este timp.
doiina a scris:

Revin, cu precizarea, ca in firma sunt doi asociati 50%,care sunt si administratori


Va rog sa nu incepeti discutii noi, folositi butonul "Raspunde".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare in insolventa - debitor Bisca Bisca Buna. Este vorba de 2 asociati care nu se mai inteleg pentru a continua afacerea. Datorile de la finante (20000)nu depasesc 40.000. Punctele de lucru sunt ... (vezi toată discuția)
Insolventa firma haiducu haiducu cand se baga o societate in insolventa? (vezi toată discuția)
Se poate intra in insolventa nixnix nixnix buna seara poate ca o firma sa intre in insolventa daca mai are un angajat .patronul la care lucrez spune ca nu imi da salariu pt ca oricum va cere ... (vezi toată discuția)