avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce drepturi are un concubin
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce drepturi are un concubin

hristos a inviat. as avea si eu nevoie de un raspuns. am un apartament cumparat impreuna cu o alta persoana. am locuit impreuna 7 ani in urma cu ceva timp a parasit locuinta dar continua sa vina in ''vizita'' CUM POT IMPIEDICA ACEST LUCRU. mentionez ca apartamentul este pe numele la amindoi respectiv 1/2 fiecare si as vrea sa stiu daca se poate vinde fara acordul celuilalt va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:42, 5 Mai 2008
Legislatia din Romania nu recunoaste concubinajul ca forma de convietuire, neexistand un semn de egalitate intre concubinaj si casatoria incheiata legal.
Bunurile dobandite in timpul concubinajului devenind proprietatea fiecaruia dintre concubini potrivit contributiei aduse la achizitionarea lor. Bunurile acumulate de acestia devin proprietate comuna pe cote-parti pentru fiecare, in functie de gradul de contributie la achizitionarea lor.
Asadar, in cazul unei eventuale despartiri, va trebui ca persoana interesata sa dovedeasca cu acte si martori tot ceea ce pretinde.

In speta, nu poate vinde intreg apartamentul fara consimtamantul dvs.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu stiu daca am inteles bine deci daca nu exista acte pe bunuri ia fiecare ce poate.si sa inteleg ca isi poate vinde partea lui
Da, el poate sa-si vanda partea lui din apartament.
laly a scris:

apartamentul este pe numele la amindoi respectiv 1/2 fiecare si as vrea sa stiu daca se poate vinde fara acordul celuilalt va multumesc anticipat


Pai aici n-ar fi prea multe de dovedit pentru ca se pare ca scrie in act cat are fiecare.
Fiecare poate vinde ce are. Adica un concubin poate vinde cota pe care o detine in coproprietate, respectiv cota de 1/2 din ap. Intregul apartamennt il pot vinde impreuna, impartind pretul conform cotelor pe care le detin sau se poate face un partaj cu atribuirea ap. catre unul din ei si plata sultei catre celalat.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
romascanu, moderator
Sau se poate deschide un proces de partaj si unul din ei sa ia apartamentul in natura si celalat o sulta.
Oricum, tatal copilului poate obtine dreptul prin hotare judecatoreasca sa viziteze copilul la noul domiciliu al mamei indiferent de faptul ca s-a facut partajul ori ca s-a vandut imobilul.Deci, tot nu scapati decat daca ii dati copilul la domiciliul tatalui.
Vanzarea cotei de 1/2 se poate face daca gasiti cumparator al cotei respective din apartament.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Viata in concubinaj mierla mierla ce se intampla dupa 5 ani petrecuti in concubinaj?ce drepturi legale pot avea partenerii dupa despartire in ceea ce priveste partajul....exista o lege???am ... (vezi toată discuția)
Sulte datorate la iesirea dintr-o indiviziune se pot considera ipoteca legala? xfirero xfirero Buna ziua. Este legala transformarea unor sulte, rezultate in urma unui proces de iesire din indiviziune, in ipoteca legala? Asa a scris oficiul de cadastru ... (vezi toată discuția)