Vali2 a scris:
Buna seara,
Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune.
Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar mama a ramas cu restul.
As vrea sa stiu daca pot schimba partea aceasta de proprietate cu alt imobil ( de exemplu o garsoniera cf. 2 , 3 ). Trebuie sa am acordul fratelui si mamei?
O pot obliga pe mama sa vanda , in conditiile in care suma obtinuta ar fi impartita conform raportului mostenit de 1/8. Adica sa pot lua a opta parte in banii reultati in urma vanzarii. Sau exista posibilitatea ca mama ( si /sau fratele) sa imi preia partea de proprietate conform unei sume ( stabilite de catre cine? ) Sau , din contra, atat timp cat mama traieste , nu pot face ...mare lucru.
Va rog f. mult sa ma ajutati pt. ca am destule nelamuriri cu privire la aceasta situatie.
Sper ca nu am deranjat.
Multumec anticipat.
Prin instanta de judecata unul dintre mostenitori, de pilda, cel care are cota cea mai mare, va dobandi proprietatea exclusiva asupra imobilului iar ceilalti vor primi sulta ( bani) ca despagubire.
Veti primi suma de bani corespunzatoare cotei pe care o detineti.
Apoi daca nu va da banii de bunavoie puteti proceda la executarea silita in baza hotararii instantei.
avocat Claudiu Lascoschi