avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare

Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de iesire din indiviziune ? Fratii se pot opune vanzarii , o pot impiedica ? exista sustinere legala?
In cazul in care , potentialul cumparator,este de acord sa cumpere 1/3 din imobil , fara delimitarea acesteia , urmare unui proces de iesire din indiviziune, unul dintre proprietari poate vinde ??
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:46, 3 Februarie 2010
buna ziua!
fiecare coproprietar poate dispune in mod liber si neingradit de cota sa.
Uite iti postez un comentariu mai jos. Poate te ajuta sa intelegi canu poti sa vinzi fara acordul celorlalti:
"Indiviziunea reprezinta acea comunitate de bunuri care are ca obiect un patrimoniu (o universalitate de bunuri si nu bunurile vazute individual). Indiviziunea presupune o pluralitate de titulari, fiecare dintre ei avand un drept exclusiv asupra unei cote-parti ideale din comunitatea de bunuri.
In cazul succesiunii, indiviziunea presupune ca mai multe persoane, cu vocatie succesorala, (fie ca sunt mostenitori legali ori testamentari, ca vin la mostenire alaturi de alte persoane sau ca exista un singur mostenitor), mostenesc impreuna patrimoniul defunctului. Starea de indiviziunea exista numai pana la realizarea partajului, adica pana la impartirea mostenirii.
Principiile indiviziunii succesorale
In materie succesorala sunt doua reguli majore. Prima spune ca fiecare coindivizar are un drept absolut, exclusiv si individual asupra cotei-parti ideale ce ii revine din succesiune. Cea de-a doua regula este aceea ca nici un coindivizar nu este proprietar absolut si exclusiv asupra bunurilor din patrimoniu, vazute individual.
In virtutea acestor principii, se poate sustine ca orice coindivizar poate dispune liber, fara sa ceara acordul nimanui si prin orice fel de acte (vanzare, donatie etc) de cota sa parte din succesiune. Ceea ce se va transmite nu va fi un bun, ci parte ideala care ii revine din patrimoniul defunctului.
Pe de alta parte, orice act de dispozitie asupra bunurilor care fac parte din patrimoniu, nu se poate face valabil de catre un coindivizar decat daca are acordul unanim al tuturor celorlalti coindivizari. Presupunand ca un mostenitor a vandut un bun, parte a masei succesorale, inainte de partaj si fara sa ceara acordul celorlalti coindivizari, vanzarea va fi valabila numai daca, dupa partaj, bunul ii va reveni in exclusivitate coindivizarului care a vandut. In caz contrar, actul de vanzare se va desfiinta retroactiv, adica de la data la care a fost incheiat si va reveni in proprietatea celui care a fost desemnat ca atare prin partaj.
Codul Civil prevede ca nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Ceea ce inseamna ca, oricare dintre mostenitori poate cere, imediat de la data deschiderii succesiunii, realizarea partajului.
Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa prelungeasca starea de indiviziune pe o durata de 5 ani. La expirarea acestei durate insa, conventia va trebui reinnoita, deoarece nu se prelungeste automat. Ceea ce presupune ca la fiecare 5 ani, coindivizarii trebuie sa isi exprime consimtamantul valabil cu privire la sistarea sau prelungirea starii de indiviziune.
Principalele modalitati de sistare a indiviziunii sunt imparteala prin buna-invoiala, imparteala judecatoreasca si imparteala de ascendent."

Vezi si art. 728 al.1 Cod civil
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
daca unul dintre cei trei coproprietari doreste sa-si instraineze cota -parte detinuta dintr-un imobil, nici un texet de lege nu-i interzice acest lucru.
cumparatorul va intra in drepturile vanzatorului .
ulterior, noul coproprietar poate proceda la iesirea din indiviziune, putand solicita chiar sa i se atribuie in natura imobilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare cu forța în o casă unde am cota 1/2 conform certificatului de moștenitor Asusro Asusro Bună seara ! În urma dezbaterii moștenirii mi s-a dat certificat de moștenitor în care e scris că sunt moștenitor cu o cotă de 1/2 la o casă pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune DATSCH2010 DATSCH2010 Daca exista scucesori ai unui parinte defunct, cu o cota o parte dintr-o casa de 9/32 sa presupunem, alaturi de alti copii si sotia defunctului care mostenesc ... (vezi toată discuția)
Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)