Exista un termen de depunere a plangerii in cazul recuperarii unei sume de bani? In speta este vorba de un autoturism lasat intr-un service care a luat foc. Care este termenul in care propietarul autoturismului poate depune plangerea?
PS Imi puteti recomanda un avocat in Mangalia care sa-mi dea niste sfaturi?
Termenul general de prescriptie de 3 ani din momentul producerii incidentului. Insa suma (creanta) trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. Trebuie sa se faca o expertiza pentru stabilirea exacta a prejudiciului.
POtrivit art. 219 Cod penal, ati putea face plangere penala pentru distrugere din culpa pentru ca distrugerea s-a produs prin incendiere. Avantajul ar fi ca nu trebuie sa platiti taxa de timbru la valoarea prejudiciului.
Daca va referiti la un proces civil termenul este cel sus indicat.
Daca va referiti la o plangere penala termenul este de 2 luni daca este vorba de infractiunea de distrugere intemeiata pe art 217 alin 1 c. pen.
Daca e vorba de art 217 alin 4 c. pen. ( prin incendiere ) termenul este mai mare.
Poate sa fie vorba si de art 219 alin 1 c. pen.
Cam asta este povestea:
Propietarul autoturismului imprumuta masina unui prieten, acesta are probleme tehnice cu ea si o duce in service pentru reparatii. Dupa ce sunt gata reparatiile, seful service-ului ii spune celui care a adus masina (nu propietarul) sa vina sa plateasca si sa o ridice (se intelesesera ca la sfarsitul reparatiilor sa se faca devizul, factura, etc). Acesta amana ridicarea masinii, timp in care se intampla incendiu (ceva accidental, un scurt-circuit la instalatia electrica dar cu implicarea directa a sefului service-ului deoarece nu era executata corect instalatia). Dupa 2 ani si jumatate propietarul masinii cheama in judecata seful service-lui (cu care nu a avut nici un contact direct) cerandu-i sa-i plateasca masina. Intre timp a facut o expertiza prin care s-a evaluat masina mult peste valoarea pietei (un Fiat Ritmo din 1984 evaluat in 2003 la mai bine de 2000 USD cand pe piata libera se vindeau cu 20-30 milioane lei), masina a dat-o la fier vechi (deci nu se mai poate face o alta expertiza).
La judecata se prezinta prietenul care lasase masina in service (mandatar al propietarului). De mentionat ca acest amic este politist de profesie si toata poveste se intampla in 2 Mai-Mangalia (unde toata lumea cunoaste pe toata lumea). Seful service-ului contesta expertiza dar Instanta ii da peste nas ca nu mai are ce sa conteste si in final accepta sa-i plateasca propietarului masina in rate. Nu se stie daca propietarul este de acord cu asta pentru ca mandatarul lui nu poate lua singur aceasta decizie. Hotararea instantei suna asa: ".. admite actiunea formulata de reclamant.... obliga paratii la plata sumei de... ce reprezinta contravaloarea autoturismului si dobanda legala pana la data efectuarii platii. Obliga paratii la plata cheltuielilor de judecata in suma de..."
La aproape un an dupa aceasta Hotarare, seful servicelui a achitat cateva rate dar o suma destul de mica, la usa lui se prezinta un executor judecatoresc care-i cere sa-l lase sa evalueze apartamentul. Omul este plecat la munca in Germania, apartamentul este copropietate cu sotia lui, iar sotia lui nu a permis executorului sa intre. Executorul nu a prezentat nici o somatie, nici un ordin de executare silita, nimic. Doar a venit la usa si a cerut sa faca evaluarea. Sotia sefului service-ului nu i-a permis accesul, acesta a facut o evaluare el stie cum, si a trimis prin posta (fara confirmare de primire) o instiintare cum ca in data de 29.05 apartamentul este scos la licitatie. Apartament de 3 camere pe malul marii este evaluat la vreo 200 de milioane!
SI cum in Mangalia nu exista decat un singur executor judecatoresc, reclamantul este politist, majoritatea avocatilor nu se baga in chestia asta, se pune intrebarea ce este de facut.
La ora asta oamenilor le este teama ca, chiar daca platesc, nu au nici o certitudine ca procedura nu va mai continua, avand in vedere ca in tara in care nu se misca nimic aceasta procedura nu a luat mai mult de 2 luni. In plus sunt si oamenii care prefera sa piarda ceva bani decat sa stea pe usile tribunalelor.
Puteti sa-mi dati un sfat?
Puteti sa-mi recomandati un avocat care sa preia cazul?
(Eu nu sunt jurist. Persoanele in cauza imi sunt prieteni si nu pot sta cu mainile in san cand vad cum isi bat joc de ei niste indivizi care se considera Dumnezei pe pamant.)
Va multumesc
1. Datoria sefului service-ului este una personala, deci bunul comun-apartamentul nu poate fi executat pentru datoria aceasta- trebuie facuta de sotie contestatie la executare, cu cerere de suspendare s.a.m.d. Avocatul ales nu trebuie sa fie din Mangalia- puteti cauta in Constanta sau alt oras mai apropiat.
2.Daca achitati datoria, e ilegal sa mai continue orice alta forma de executare silita, inclusiv cea imobiliara de care ati facut vorbire. Datoria o puteti achita la biroul executorului judecatoresc care instrumenteaza dosarul, pe baza de cerere scrisa si chitanta pe care sa le pastrati. Daca se refuza incasarea sumei si nu aveti somatia prin care trebuia sa vi se comunice contul bancar in care sa faceti plata, puteti proceda in felul urmator: mergeti la CEC si consemnati suma datorata la dispozitia executorului- apoi depuneti la biroul lui (tot pe baza de cerere scrisa la dosar, in doua exemplare, cu nr de inregistrare din care pastrati un exemplar) recipisa CEC. Inainte faceti cerere scrisa la executorul judecatoresc sa vi se comunice suma datorata.
3. Continuati sa cautati avocat-si nu asteptati recomandari de pe forum in privinta asta-cautati singur si nu neaparat in Mangalia.
Eu nu inteleg de ce vreti sa angajati un avocat.
Ce vreti sa faca ?
Cat priveste cautarea unui avocat pe forum puteti sa vedeti profilul fiecarui avocat in parte si sa vedeti daca este cineva din zona.Treaba rea este ca Mangalia este arondata Curtii de Apel Constanta si relatiile pot functiona pe toata aceasta raza.Totusi, chiar daca ati angaja un avocat din Constanta nu este obligatoriu ca acesta sa poata fi intimidat sau sa evite sa se implice in mod corespunzator.
Daca doriti consultarea unui avocat din alta zona, acest lucru se poate face si prin folosirea de mijloace de comunicare de la distanta.
Daca acesta va considera utila prezenta sa in alta localitate se poate realiza si acest lucru.Doar vine caldura. B-)
Ar fi bine sa precizati ce anume vreti sa faca avocatul in cazul dvs.