avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... certificat cu grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

certificat cu grad de handicap

Un angajat, la o firma privata, cu norma intreaga si care detine si certificat medical cu grad de handicap, la pesnsie va avea vreo facilitate? Ca de exemplu: va putea iesi mai repede la pensie, va avea mai multe puncte la pensie...?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:19, 8 Februarie 2011
Desigur, poate beneficia de pensie anticipata sau de drept conform legii pensiilor, care prevede ca satisfacerea stagiului de cotizare in conditii de handicap preexistent se reduce, la fel varsta de pensionare : "LEGE nr. 263 din 16 decembrie 2010
privind sistemul unitar de pensii publice", o puteti descarca de pe site-ul CNPAS.
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
aly_yoana, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Poate beneficia de pensie pentru limita de varsta (nu alta categorie de pensie!) cu reducerea varstei standard de pensionare, conform art. 58 din Legea nr. 263/2010.

Art. 58.
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata in cazul unui handicap obtinut la varsta de 6 ani dobroghii dobroghii Am 64 ani si la varsta de 6 ani am dobandit un handicap in urma bolii de poliomelita(epidemia din 1956),ramanand cu un handicap mediu(dupa operatii si ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat escuco escuco sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)