avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungire contract de munca pe per. determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungire contract de munca pe per. determinata

Buna ziua

As dori sa va cer parerea despre o "mica" problema. Am fost angajat la o firma cu contract pe perioada determinata (3 luni), care a expirat in 24 aprilie a.c. Din moment ce nu doream sa mai raman, am anuntat angajatorul cu cateva zile inainte (20 sau 21 apr.) ca nu voi ramane, insa dansul mi-a spus ca "Am apucat sa-ti prelungim contractul, maine o sa-ti trimita din Bucuresti un act aditional, sa-l semnezi". Intr-adevar asa s-a intamplat, insa nici nu vroiam sa aud de acest act, si NU l-am semnat.In ziua de ieri, 28 apr., trebuia sa lucrez, insa nu am fost, pentru ca perioada determinata a expirat in 26 apr. Acum primesc amenintari de la angajat, ca imi va face nu stiu ce sesizare sau insemnare in cartea de munca, cu "i", sau absenta nemotivata. Eu din cate imi amintesc, insemnarea cu "i" deja nu exista demult. Va intreb cu respect, daca pot ei sa ma pedepseasca cu ceva, si eu de exemplu ce as putea face, pt a ma apara, sau eventual pentru pedepsirea lor, sa nu le mai treaca prin cap sa mai faca asa ceva (din cate stiu si alti angajati au avut anumite probleme cu ei, insa stit cum e, majoritatea isi fac griji pt locul de munca.

Va multumesc anticipat.

PS: managerul a spus ca este o clauza in codul muncii ???, care spune ca in cazul in care nici unul dintre parti nu anunta in scris ca ar vrea sa prelungeasca contractul sau nu, contractul este AUTOMAT!!! prelungit???
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 14:50, 12 Noiembrie 2009
Nu exista asa ceva in Codul muncii - prelungirea automata a contractului de munca.
Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor.
Încetarea contractului de muncă pe durată determinată se realizează de plin drept la expirarea termenului pentru care a fost încheiat. Dacă la expirarea termenului contractual raporturile de muncă continuă, se poate considera că între părţi s-a încheiat tacit un contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
Nu este adevarat, conform dispozitiilor Codului Muncii, contractul individual de munca pe perioada determinata se prelungeste cu acordul scris al partilor.

Daca dvs. nu ati semnat nimic, contractul nu s-a prelungit, oricati directori si manageri ar fi semnat actul aditional de prelungire- pentru ca implica 2 parti - si una -dvs. - nu si-a dat acordul in acest sens.

Astfel, sunteti cum s-ar zice "liber de contract'.

Ca sa va protejati de eventuale probleme, actionati dvs. primul, facand cerere scrisa la angajator-depusa in 2 exemplare cu nr. de inregistrare, un exemplar pastrati dvs. ( sau trimisa prin posta cu recomandata si confirmare de primire) ca dovada, solicitand sa va elibereze cartea de munca/adeverinta de vechime, in considerarea faptului ca a expirat perioada contractului de munca pe durata determinata in data de 26 aprilie.

PS: in 28 aprilie fiind a doua zi de Pasti e zi libera legala si nimeni nu trebuia sa lucreze.
Va multumesc pentru raspunsul prompt, am sa va urmez sfatul, sper ca nu voi intalni alte complicatii. Si aveti dreptate, a doua zi de Pasti este sarbatoare legala, dar oare cate dintre supermarketurile mari din romania au tinut cont de acest lucru.

Multumesc inca o data
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
kronosz1, utilizator
Conform art. 17 alin. (4) din codul muncii:
Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Bruta a scris:

Conform art. 17 alin. (4) din codul muncii:
Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.

Si pt un astfel de caz mai este necesar incheierea unui nou CIM pe perioada determinata sau este suficient doar actul aditional?Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Cum se prelungeste un contract munca ganca ganca buna ziua! eu lucrez cu contract de munca pe perioada determinata in martie mi-a expirat contractul si de la birouri mi-au spus ca mi-au prelungit contractul ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract neclara gabrrela gabrrela Buna ziua. In prezent lucrez la o institutie cu contract de munca pe perioada determinata. initial,contractul a fost incheiat in 7.7.2010 pentru o perioada ... (vezi toată discuția)
Numar acte aditionale cim perioada determinata alisaelena alisaelena Buna seara, Am un CIM incheiat pe o perioada determinata. Partile convin sa mai prelungeasca acest CIM prin act aditional cu inca o luna. Apoi convin sa mai ... (vezi toată discuția)