avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator abuziv

Buna ziua,

Doresc sa ma ajutati cu un mod de abordare,eficient cu privire la comportamentul abuziv al unui angajator pentru urmatorul caz.

-contractul de munca standard prevede 40 ore/saptamana,munca se desfasoara 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana.

-sambata,fara un preaviz,o instiintare sau o discutie in prealabil ,angajatorul a sunat insistent angajatul pentru a-l chema de urgenta la servici.Acesta nu a raspuns la telefon din diferite motive personale,nerelevante.
Mentionez ca angajatul nu detine functii de conducere,nu a beneficiat de cursuri,pregatiri profesionale platite de angajator,de telefon de servici,alte bunuri sau functii administrative,pe scurt un simplu salariat.

Luni de dimineata angajatorul isi cheama respectivul angajat in birou si ii cere raspunsuri concrete de ce acesta nu a raspuns la telefon intru-cat era nevoie de el la locul de munca,iar ca urmare compania va plati 10.000 Euro despagubiri la client pe care ar trebui sa ii suporte angajatul(aceasta observatie a venit mai mult ca o amenintare).

Datorita proastei organizari a aparut aceasta problema iar angajatorul isi varsa frustrariile pe angajat.
Cum poate fii pus la punct angajatorul pentru ca acesta sa inteleaga ca weekend-urile sunt parte din timpul liber al angajatului,ca acesta nu poate fii somant oricand si la orice ora sa se deplaseze la servici si faptul ca ei nu au un back-up pentru postul respectiv e urmare a unei organizari proaste.

Sau...are dreptul sa faca acest lucru?acest incident nu este unul izolat..se intampla frecvent ca angajatorul sa solicite prezenta angajatului in weekend.

Va multumesc,
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: alinmaka , utilizator 17:10, 11 Februarie 2011
Un angajator poate solicita prezenta salaritului la locul de munca si in timpul lui liber atata timp cat i se platesc salariatului orele suplimentare sau i se acorda liber pentru timpul lucrat.
Daca salariatul considera ca angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate sau se considera stresat in timpul liber el poate demisiona si poate cauta un alt angajator la care sa insereze in CIM obligatia angajatorului de a nu-l solicita in timpul liber.
ART. 117
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 118
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 119
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
ART. 120
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza

Mai pe scurt, angajatul nu este obligat a presta munca suplimentara decat in situatiile prezentate ca exceptie de la aceasta regula.
Ii puteti spune angajatorului ca sunteti de acord cu prestarea de ore suplimentare daca acestea vor fi platite in consecinta. Altfel nu va poate obliga sa prestati munca suplimentara. Atata timp cat timpul dumneavoastra de munca este prevazut in contract, nu puteti fi obligat, iar eventuale sanctiuni disciplinare suportate ca urmare a neefectuarii orelor suplimentare sunt atacabile in instanta.
Acordul dumneavoastra cu privire la prestarea de ore suplimentare este crucial. Daca nu sunteti de acord, nu le prestati.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsurile dvoastra.

O alta problema la care as aprecia un raspuns:

Angajatul are obligatia de a impartasi cunostintele dobandinte in urma muncii prestate,a experientei pe un anumit post?Nu vorbim de scolarizari sau instruiri,ci doar la simtul dezvoltat in cursul anilor de lucru.Cred ca multi dintre noi am castigat anumite cunostinte,tehnici nu din scolarizari,instruiri sau cursuri..ci prin munca prestata de-a lungul aniilor.
Angajatorul vine cu pretentia ca tu,ca angajat, sa imparti toate cunostintele dobandite unui alt angajat.E justificata aceasta solicitare?
In cazul unui refuz ,angajatului i se pot aduce anumite acuze?

Va multumesc,
O zi minunata tuturor!
Interesant ar fi cum poate stii cate cunostinte ati dobandit si cate nu. De ce te poate acuza? Ca nu ai impartasit tot ce stii? Dar cat stii si cat nu stii de unde afla?
Poate ai fost mai greu de cap si le nimeresti din noroc nu din experienta.
Bine ca nu se "impartaseste" si ...medicina tot asa (desi, in vremurile noastre romanesti, nici cu medicina nu stam bine).

Cunosc aceasta practica (cu specific national), de a sili un angajat sa invete pe urmatorul ce are de facut. Mi se pare firesc sa ajuti un coleg nou (mai ales fara experienta) sa se integreze in colectiv si sa se familiarizeze cu atributiile sale. Totusi, sunt de parere ca a impune acest lucru unui salariat intrece atat obligatiile acestuia fata de angajator, cat si limitele unui anume bun-simt.

Pe de alta parte, asta e ceva care-mi aminteste de "am invatat furand meserie" (observ ca pana si invatarea e tot de furat ...) - adica tot un soi de traditie nationala (cu care nu am fost niciodata de-acord).

Dar, pana la urma, cred ca trebuie sa primeze intelepciunea si rabdarea (din partea salariatului, desigur).

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Salarizare ionel chereja ionel chereja Cum se pot plati orele suplimentare , ma intereseaza ce acte trebuie facute in compartimentul contabil si juridic pentru a beneficia de orele suplimentare ... (vezi toată discuția)