avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract imprumut
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract imprumut

Am infiintat un SRL; Exceptand cheltuielile de constituire,in perioada imediat urmatoare, voi face unele achizitii necesare firmei din banii mei.Am inteles din intrebarile altor utilizatori ,ca in acest caz este corect sa se faca un contract de imprumut intre administrator (eu) si societate.Ma puteti ajuta cu un model de astfel de contract? Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: baltazar , utilizator 10:43, 5 Mai 2008
Consider ca un asemenea act pentru a avea credibilitate trebuie facut in forma autentica, de aceea urmeaza sa va adresati unui birou notarial. Notarii nu admit sa te prezeinti cu un model de contract pe care ei sa-l autentifice.
Chiar si un contract de imprumut facut sub semnatura privata are credibilitate! Intrucat societatea nu dispune de capitalul necesar investitiei pe care doriti sa o faceti, este logic ca banii ce se vor investii provin din buzunarul dumneavoastra...... Acest tip de contract este credibil 100%la inceputul activitatii unei societati comerciale........in timp, in functie de modul in care va administrati afacerea, de cifra de afaceri, de profit sau lipsa acestuia, credibilitatea scade....insa fara a produce efecte in defavoarea dvs .
Dac suma imprumutata este foarte mare, recomand forma autentica sau atestata de avocat. Daca suma nu este foarte mare, este in regula si un contract de imprumut sub semnatura privata. Contractul nu se cere autentificat nicaieri, nici la banca si nici in fata organelor de control. Important este sa existe.Forma este simpla. El trebuie sa cuprinda: datele de identificare ale partilor, suma imprumutata, termenul de rambursare, faptul ca imprumutul se acorda fara dobanda, temeiul legal, obligatii ale partilor, de genul: x se obliga sa imprumute suma de... in mai multe transe sau intr-o singura transa, dupa caz, iar firma y se obliga sa inregistreze imprumutul in contabilitatea societatii, sa il restituie la scadenta( nu e necesar sa aiba profit ci sa aiba lichiditati). Se mai adauga clauza de litigii, simpla, fara complicatii,rezolvarea pe cale amiabila si se semneaza.
Fiti atent cum transferati sumele. Va recomand transferul bancar, caz in care contractul se va prezenta la banca obligatoriu in original. Ei isi vor face o copie dupa original. Daca sunt mai multe transe cu sume mai mici, nu este nici un fel de problema sa ii depuneti in casieria societatii, situatie in care contabilul va face o dispozitie de incasare in baza contractului.
Dcaa veti proceda astfel nu aveti probleme cu nimeni.
Mult succes.:)
Va recomand sa procedati la depunerea/transferul banilor in contul societatii si la fel si la rambursarea imprumutului, sa faceti plata din contul firmei in contul dvs. de persoana fizica.
Legea 31 nu prevede vreo restrictie in aceasta privinta, doar ca forma contractului sa fie scrisa. Prezentati un original la banca. Va mai recomand ca in cazul in care imprumutati o suma mai mare de 10.000 de euro, sa o faceti in mai multe transe care sa nu depaseasca aceasta suma, incheind pentru fiecare un contract separat. Motivul e ca transferurile bancare de peste 10000 de euro se raporteaza la BNR si s-ar putea sa vi se ceara documente suplimentare.
Diana Persa a scris:

Va recomand sa procedati la depunerea/transferul banilor in contul societatii si la fel si la rambursarea imprumutului, sa faceti plata din contul firmei in contul dvs. de persoana fizica.
Legea 31 nu prevede vreo restrictie in aceasta privinta, doar ca forma contractului sa fie scrisa. Prezentati un original la banca. Va mai recomand ca in cazul in care imprumutati o suma mai mare de 10.000 de euro, sa o faceti in mai multe transe care sa nu depaseasca aceasta suma, incheind pentru fiecare un contract separat. Motivul e ca transferurile bancare de peste 10000 de euro se raporteaza la BNR si s-ar putea sa vi se ceara documente suplimentare.

Eu am prezentat la banca un contract de imprumut intre o pf asociat al unui srl, pf era cetatean strain, iar valoarea contractului era de 100.000 euro. Imprumutul se acorda in transe.La fiecare transfer prezentam la banca contractul, se trecea suma incasata si se punea o stampila pe original.
Nu s-au cerut documente suplimentare.

Alte discuții în legătură

Dobanda contract imprumut asociat dana_2011 dana_2011 Buna ziua! Am o intrebare!Am imprumutat societatea in calitate de asociat unic , am facut contract de imprumut dar nu stiu daca este obligatorie dobanda.Ma ... (vezi toată discuția)
Folosirea contului 4551 maria-m maria-m acest cont se utilizeaza numai cand sunt asociati? clientul meu nu este asociat cu nimeni,dar fostul contabil a inregistrat in balanta sume in cont 4551 (vezi toată discuția)
Contract imprumut persoana fizica-persoana juridica Catalin01 Catalin01 Buna ziua, Am fost obligat sa semnez un contract de imprumut de catre o persoana fizica cum ca mi-ar fi imprumut o suma de bani pe care trebuie sa o ... (vezi toată discuția)