avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... urgent! recurs si legea 202
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

urgent! recurs si legea 202

Buna seara, am si eu o problema si va rog sa ma ajutati.
Am fost salariata intr-o institutie financiara si din cauza problemelor de sanatate ale mamei mele am accesat cardul unei cliente si am retras suma de 3000 ron pentru tratamente. Pana cand clienta s-a sesizat de aceasta lipsa, deja ii returnasem 75 % din suma. A depus plangere la politie. Pana la inceperea cercetarilor,am acoperit intreg prejudiciul, de 3000 ron, plus suma de 1000 ron cu titlu de daune pretinsa de clienta.
Am fost acuzata de violarea secretului corespondentei (art. 195, alin 1 Cod penal), abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246, alin 1 Cod penal), fals in inscrisuri sub semnatura privata (art 290 Cod penal), folosirea unui mijloc electronic de plata (art 27 alin 1,4 lit b din legea 365/2002, cu aplicab. art 33 lit a cod penal si partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 10000 ron daune morale si 600 lei daune materiale.
Avocatul meu a spus sa mergem in instanta sa ne judecam in baza legii noi, legea 202, recunoscundu-mi vinovatia si sa terminam la primul termen.
Judecatorul a dat urmatoarea sentinta: 2 ani inchisoare cu suspendare, 4 ani pt incercare, a respins cererea pt daune a partii vatamate si plata a 900 lei cheltuieli de judecata.
Conform a ceea ce a spus avocatul:
- violarea secretului corespondentei (art. 195, alin 1 Cod penal) - pedeapsa de la 2 la 5 ani.
-abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246, alin 1 Cod penal) - pedeapsa de la 6 luni la 3 ani
- fals in inscrisuri sub semnatura privata (art 290 Cod penal) - pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau amenda
- folosirea unui mijloc electronic de plata (art 27 alin 1,4 lit b din legea 365/2002, cu aplicab. art 33 lit a cod penal -Art. 27: Efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos

(1) Efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute la art. 1 pct. 10, prin utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, fără consimţământul titularului instrumentului respectiv, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.
4) Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă faptele prevăzute la alin. (1)-(3) sunt săvârşite de o persoană care, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu.
Avocatul a zis ca pledand asftel si tinand cont de circumstantele atenuante (boala mamei, nu am cazier, prejudiciu mic si complet recuperat de inainte de a incepe cercetarile) voi benefficia de prevederile noi legi 202, astfel
- In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Si totusi de ce am primit o pedeapsa atat de mare? Avocatul se astepta la o pedeapsa mult mai mica sau chiar o sanctiune administrativa. Parchetul a facut recurs, asta ce inseamna?
Pot face si eu recurs? sunt sanse de a se reduce pedeapsa?
Va multumesc foarte mult.


Cel mai recent răspuns: adriana79 , utilizator 07:54, 16 Martie 2011
1. Art. 320/1 (parca) ala cu recunoasterea si terminanrea procesului la primul termen e o mare PORCARIE in opinia mea. Sincer nu recomand decat in conditii muuuuult prea evidente si cand sansele de a obtine ceva sunt aproape nule. Faptul ca legea micsoreaza minimul si maximul special cu o treime nu inseamna ca o sa vedeti o pedeapsa mai mica. In general instantele acorda cam acceasi pedeapsa (in cazuri similare) ca si inainte de introducerea legii.
2. pedeapsa nu este neaparat una mare... acum depinde si ce ati sperat dvs
daca avocatul dvs a depus recurs, nu vi se poate agrava situatia data in prima instanta pe principiul non reformatio in pius, parerea mea este ca se putea obtine ceva mult mai usor,,,,
av.enache alexandru
Dar daca a formulat recurs si parchetul ?
Daca parchetul a declarat recurs trebuie sa aveti mare grija sa nu obtina o pedeapsa cu executare.
Din punctul meu de vedere o pedeapsa cu suspendare este suficienta si nu s-ar impune o pedeapsa cu executare in cazul dvs.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca parchetul a declarat recurs trebuie sa aveti mare grija sa nu obtina o pedeapsa cu executare.
Din punctul meu de vedere o pedeapsa cu suspendare este suficienta si nu s-ar impune o pedeapsa cu executare in cazul dvs.


Desi ,ati raspuns corect ,intrebarea nu va era adresata dvs,ci celui care postat inaintea noastra si care trebuia sa aiba in vedere si aceasta posibilitate.
Multumesc pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Urgent, recurs curtea de apel adriana79 adriana79 Buna dimineata, va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri si va multumesc anticipat. In timpul cat am fost salariata intr-o institutie financiara presata din ... (vezi toată discuția)
Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitatea unei legi oltul oltul de ce a fost declarat neconstutitional art 74 ind.1? (vezi toată discuția)