Am mai avut aceasta problema dar pana sa vina efectiv timpul sa o rezolvam s-a schimbat legea si..nu mai este valabila cea veche,clar.Este vorba despre mama mea care avea 11 ani vechime pe cartea de munca la momentul incheierii unui contract cu casa de pensii pe o suma modica pentru a ajunge la 13,6 ani cotizati la cat i se spuse-se atunci( acum aprox. 1 an)ca ar avea nevoie pentru a putea iesi la pensie.Acum de curand cand s-a dus sa plateasca si i s-a spus de la casa de pensii unde apartine caci ,, legea aceea,, nu mai este valabila si trebuie sa faca contract pt suma de 220 lei/luna.Daca am fi siguri macar ca peste 1,6 ani ar putea iesi la pensie (acum avnd 1 an in plus cu suma modica despre care vorbeam, pe langa cei 11 lucrati)am face in continuare sau am continua contractul de asigurare sociala cu suma minima obligatorie.Deci intrebarile mele ar fi urmatoarele:1-Daca s-a schimbat intradevar legea cu suma de cotizare pt un contract de asigurare sociala(sper sa nu gresesc denumirea) si despre ce suma este vorba acum?.si intrebarea nr. 2-Cand va putea iesi la pensie o persoana de sex feminin tinand cont caci este nascuta in data de 28 octombrie 1952, are 11 ani lucrati,cotizati, trecuti in cartea de munca ,si 1 an contract cu casa de pensii pentru continuarea vechimii-dorind sa ajunga la cei 13,6 ani despre care i se spuse-se ca ar fi trebuit sa-i aiba pentru a-si putea baga actele pt dosarul de pensie,este vorba acum tot despre aceeasi perioada de 13,6 ani? Va multumesc anticipat.Cu stima Elena C.
1) Trebuie sa se asigure la suma minima de 708 RON la care achita lunar CAS in suma de 222 RON
2) Drept pensie limita varsta ar fi fost: 28.01.2012
Intrucat la acea data nu realizeaza vechimea de 13 ani si 6 luni...singura solutie ar fi sa faca acel Contract
Multumesc pt raspuns.Acest contract de asigurare sociala exista din luna decembrie 2009,noi nu l-am anulat,doar nu am mai platit luna ianuarie si februarie 2011 fiind vb de mai multi bani decat pana acum,poate ca ar trebui reiinoit sau pur si simplu facut alt contract nu stiu,nu ma pricep,numai sa avem asigurarea ca acum cu noua lege ii trebuiesc mamei cotizati tot 13,6 luni...caci daca -sa ,,umblat,, si aici ,nu stiu ,cred ca vom renunta.Aceasta era ultima mea intrebare ,daca in functie de cele scrise mai sus ramane tot la 13,6 luni necesar de cotizatie.
Inca o data multumesc mult.Cu stima Elena C.
1. Fiind nascuta in octombrie 1952 are nevoie de un stagiu de cotizare de minimum 13 ani si 6 luni.
2. Nu trebuie sa faceti alt contract de asigurare. Aveti doua posibilitati:
- mergeti la Casa de Pensii si solicitati incetarea contractului de asigurare (pana la data incetarii acestuia veti plati si pe lunile in care nu ati platit);
- mergeti la Casa de Pensii si solicitati plata in continuare a contributiei, asa cum v-a spus colegul meu mai sus (adica minim 222 lei pe luna).
3. Baza legala a modifcarii contributiei minime o constituie Legea 263/2010, aplicabila de la 01.01.2011: Art. 36
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin.(1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
4. - Castigul salarial mediu brut pe economie, prognozat pe 2011 = 2022 lei;
- 2022 x 35% = 708 lei;
- 708 x 31,3% = 222 lei.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie sociala
lacramitza76
Bun gasit ,din nou am o problema...va rog sa ma ajutati sa imi explice cineva daca asa ceva este posibil sau poate s-a comis o eroare undeva,este vorba despre ... (vezi toată discuția)