avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in timpul sarcinii

Sunt insarcinata in luna a 3-a, am anuntat firma iar dupa 2 saptamani am primit decizie de concediere cu data de 1 martie. Bineinteles ca voi da firma in judecata, dar as vrea sa stiu, daca litigiul se va solutiona dupa nasterea copilului:
1-voi avea dreptul la concediu de maternitate si indemnizatie de crestere a copilului?(presupunand ca in momentul acordarii acestor drepturi voi fi inca in litigiu cu firma)
2-si daca da, cum se vor calcula acestea?
3-exista posibilitatea recalcularii lor in momentul solutionarii litigiului, daca se va considera concedierea abuziva?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 18 Februarie 2011
Incercati sa solutionati litigiul cat mai urgent.
Daca va fi admisa contestatia se va face repunerea partilor in situatia avuta anterior-ve-ti fi angajata cu acelasi salariu si indemnizatia se va calcula in functie de salariu avut.
Din ce am gasit pe aici am formulat urmatoarea contestatie pe care as dori sa o depun la tribunal, ar mai fi ceva de modificat la ea?

Subsemnata …………..în contradictoriu cu ……. formulăm prezenta
CONTESTAŢIE
împotriva Deciziei nr….. prin care intimata a dispus încetarea contractului individual de muncă nr. .. în baza art. 65 si 66 din Codul Muncii, prin care solicit:
- anularea deciziei de concediere nr. ……
- reintegrarea în funcţia deţinută anterior concedierii, conform art. 78 alin. 2 Codul Muncii;
- obligarea la plata unei despăgubiri egală cu drepturile salariale majorate, indexate şi actualizate, ce mi se cuvin până la reintegrarea efectivă deţinută anterior concedierii, conform art 78 alin. 1 Codul Muncii
- obligarea la plata daunelor morale provocate conform art. 269 din Codul Muncii, apreciate la valoarea de ……..
- obligarea la plata cheltuielilor de judecată pe care la voi face cu acest proces;
pentru următoarele
MOTIVE
În fapt, la data de …….. am încheiat cu intimata contractul individual de muncă nr. … În urma acestui contract, mi-am respectat toate obligațiile față de angajator, atât în ce privește clauzele contractuale, cât și în ce privește clauzele Regulamentului de ordine interioară.
La data de ….. anterior emiterii deciziei de concediere, prin adresa nr. ….. am adus la cunostinta intimatei starea mea fiziologica de gravidate.
La data de ….., intimata a emis decizia de concediere nr. .., prin care s-a dispus concedierea mea în baza art. 65 si 66 din Codul Muncii, concediere pe care o apreciez ca abuzivă, neîntemeiată, nelegală și nejustificată.
Prin prezenta vă solicit admiterea acțiunii mele întrucât:
- Concedierea salariatiilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida conform art. 60 alin. 1 lit. c din Codul Muncii,
- Decizia de concediere nu contine lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate, conform art. 74 alin. 1 lit. d din Codul Muncii
- Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta art. 76 din Codul Muncii

Prin urmare, având în vedere cele precizate, vă solicităm admiterea acțiunii astfel cum a fost formulată.
Anexez....
Anuntarea angajatorului ati facut-o in scris? Ati atasat la adresa si un document medical din care sa rezulte ca sunteti insarcinata? In caz contrat, angajatorul poate motiva ca nu ati informat despre sarcina.
Aveti grija la interpretarea art.74 alin.1 lit.,d C.mun. care spune ca: Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art.64 Cmun., nu face referire la art.65 C.mun. ... prin urmare, nu atrage nulitatea deciziei de concediere lipsa din cuprinsul acesteia a listei locurilor de muncă disponibile în unitate.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Aveti grija la interpretarea art.74 alin.1 lit.,d C.mun. care spune ca: Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art.64 Cmun., nu face referire la art.65 C.mun. ... prin urmare, nu atrage nulitatea deciziei de concediere lipsa din cuprinsul acesteia a listei locurilor de muncă disponibile în unitate.


Atunci voi scoate aliniatul referitor la lipsa locurilor de munca.
Urmatorul aliniat cel referitor la art 76 il pot lasa?

Alte discuții în legătură

Ii pot propune salariatului alt loc de munca daca pt.a evita concedierea in baza art.65 alin(1)? siro siro Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legal sa-i propun salariatului un alt loc de munca, conform studiilor sale, daca departamentul din care face parte se ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului Anca1972 Anca1972 Buna ziua! Sotul meu este angajat cu contract e perioada nederminata. Astazi i s a comunicat ca va mai lucra in firma doar pina la sfirsitul lunii curente. ... (vezi toată discuția)
Concediata si insarcinata Serban M Serban M Buna ziua, ce se poate face in contextul in care, din pauza pandemiei de Covid 19 societatea la care lucrez m-a informat ca sunt concediata conform art 65, 66 ... (vezi toată discuția)