Buna ziua, ce se poate face in contextul in care, din pauza pandemiei de Covid 19 societatea la care lucrez m-a informat ca sunt concediata conform art 65, 66 si 75 din legea 53/2003 acordand in prealabil un preaviz de 20 zile. La scurt timp am aflat ca sunt si insarcinata. Societatea este obligata prin lege sa ma reintegreze fiind in preaviz inca? Daca nu se poate acest lucru si nu am nici sansa angajarii la o alta companie in aceasta perioada pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil dupa nastere? Iar asigurarea de sanatate (pe care voi fi nevoita sa o achit in mod individual pe perioada sarcinii) imi acopera costurile privind analizele pe care trebuie sa le efectuez in aceasta perioada? Cu multumiri!
Inca nu, luni am confirmarea de la medic. In aceasta situatie este colega mea care era in perioada de proba. A doua zi de la concediere i-a anuntat ca este insarcinata dar i-au transmis ca nu are cum sa o ajute in acest sens.
1. Codul Muncii prevede expres ca :
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorul i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.
2. Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
3. Codul Muncii interzice concedierea concedierea salariatilor pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere - art.60 alin.1 lit.c C.mun. . Insa nu se face nicio referire la incetarea raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun. in situatia expusa mai sus .. posibil ca acest text de lege sa nu intre sub incidenta acestui articol.
OUG nr.96/2003 la art. 21 alin.1 lit.a dispune ca , Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa.
art.2 lit. c = salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
Avand in vedere ca acest text de lege se refera la incetarea raportului de munca, consider ca sunt incidente aceste prevederi.
Risc maternal
SandraMaria03
Bună dimineața! Pot fi concediata daca sunt in perioada de probă intr.un contract pe perioadă nedeterminată, in conditiile in care sunt însărcinată si ... (vezi toată discuția)