avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii CAS consilieri locali
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii CAS consilieri locali

Potrivit Legii 209/2009 art. 26 alin.1 ,,contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand indemnizatia de sedinta pentru consilierii locali si judeteni,,.
In cazul in care mie mi s-a oprit 10,5% si in prezent se opresc ce trebuie sa fac pentru recuperarea banilor?
Cel mai recent răspuns: silviaiordache , utilizator 10:24, 2 Iunie 2011
Conform art.3 din Legea nr.154/1998, funcţia de demnitate publică este acea funcţie publică care se ocupă prin mandat obţinut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, potrivit legii.
Potrivit art.19-20 din Legea nr.154/1998, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică au dreptul, pentru activitatea desfăşurată, la o indemnizaţie lunară, impozabilă, conform legii, ca unică formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial.
Potrivit art.51 alin.(5) din Legea nr.215/2001, pentru participarea la şedinţele consiliului local şi ale comisiilor de specialitate, consilierul local primeşte o indemnizaţie stabilită în condiţiile legii si anume, conform art.34 alin.(2)-(3) din Legea nr.393/2004, indemnizaţia de şedinţă pentru membrii consiliului care participă la şedinţele ordinare ale consiliului şi ale comisiilor de specialitate va fi în cuantum de până la 5% din indemnizaţia lunară a primarului, iar numărul maxim de şedinţe pentru care se poate acorda indemnizaţia este de o şedinţă de consiliu şi 1-2 şedinţe de comisii de specialitate pe lună.
Potrivit art.57 alin.(5) din Legea nr.215/2001, pe durata mandatului, primarul şi viceprimarul primesc o indemnizaţie lunară, ca unică formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei şi care reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial. Primarul şi viceprimarul nu beneficiază de sporul de vechime în muncă şi nici de alte sporuri prevăzute de lege, iar durata mandatului constituie vechime în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite.
Potrivit art.55 alin.(2) lit.a) din Codul Fiscal, indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii, sunt considerate venituri asimilate salariilor şi li se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii. Ca atare, aceste venituri se impozitează astfel:
cu cota de 16% reprezentând impozitul pe veniturile din salarii, potrivit art.43 alin.(1) din Codul Fiscal;
cu cotele prevăzute de legile bugetare anuale pentru contribuţia asiguratului şi a angajatorului la FNUASS, potrivit art.257 alin.(2) lit.a) din Legea nr.95/2006 (“Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;”) şi art.258 din Legea nr.95/2006 („Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii au obligaţia să calculeze şi să vireze la fond o contribuţie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorată pentru asigurarea sănătăţii personalului din unitatea respectivă.”)
cota de 0,75% reprezentând contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, aplicată la fondul de salarii, potrivit art.256 alin.(5) din Legea 95/2006. ((5) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, destinată exclusiv finanţării cheltuielilor cu plata acestor drepturi, este de 0,75%, aplicată la fondul de salarii sau, după caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, şi se achită la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile legii.)
Conform art.38 din Legea nr.393/2004, primarii şi viceprimarii beneficiază de concedii de odihnă, concedii medicale, concedii fără plată, precum şi de concedii plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit legii, rezultă astfel că în cazul consilierilor locali nu se aplică această contribuţie pentru pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Totuşi, conform art.1 alin.(1) pct. B din OUG nr.158/2005, Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
contribuţia angajatorului pentru asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, stabilită funcţie de tarife şi clase de risc, potrivit art.80 şi art.5 lit.b) din Legea nr.346/2002 (persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului);
contribuţia asiguratului şi, respectiv, a angajatorului la CAS, potrivit art.5 alin.(1) pct.II şi art.21 din Legea nr.19/2000 – în cotele prevăzute de legile bugetare anuale (persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
contribuţii şomaj asiguraţi şi angajator, potrivit din art.19 lit.c) din Legea nr.76/2002 (persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului), în cotele prevăzute de legile bugetare anuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)