gabriel z a scris:
termenul de redactare este unul de recomandare, nu imperativ pentru instanta(din..pacate).
puteti solicita o copie dupa minuta incheierii de sedinta de la data pronuntarii. in rest..sa solicitati in scris instantei redactarea cu maxima diligenta a sentintei(deciziei), invocand motive pertinente si din care sa reiasa caracterul de urgenta...
sau sa insistanti pe langa grefierul de sedinta sa readuca aminte competului de judecata sa finalizez redactarea.
din experienta, va pot spune ca am primit o sentinta redactata dupa un an de zile de la pronuntare...
Va multumesc pentru raspuns. Nu-mi este 100% clar: motivarea si redactarea reprezinta acelasi lucru, sau nu? Pentru ca, daca sunt acelasi lucru, atunci textul de lege spune ca se face in max 30 de zile - imperativ.
Ca juzii nostri, care trateaza justitia in general ca pe un fief propriu si actul de justitie ca fiind definit de "asta-i pohta ce-am pohtit", nu motiveaza nici dupa 1 an cateodata, asta e altceva; daca Romania ar fi un stat de drept, li s-ar da pedepse disciplinare, li s-ar incheia dosare penale pentru vatamarea intereselor persoanei, etc. Dar Romania este... cum este (si sa ne amintim si versul: "Si ca dansa suntem noi.").
Daca insa motivarea si redactarea nu sunt acelasi lucru, atunci nici macar nu exista vreun text de lege care sa le "recomande" cand sa redacteze (nu exista undeva referinta la "redactare"... sau ma insel eu?).
Personal as inclina sa cred ca "motivarea" este si redactarea, pentru ca, odata facuta, trebuie semnata de jude/juzi si - in teorie - nu se mai poate modifica decat dpdv al erorii materiale. Dar nu sunt de specialitate, si din cauza asta am pus intrebarea.
Referitor la ce se petrece in realitate, este trist. Ce sa mai vorbim de judecatorii, cand la ICCJ dureaza 1/2 an si mai bine?
"Unde esti tu Tepes-Doamne..."