avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Cine plateste contributiile pentru un PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Cine plateste contributiile pentru un PFA

Buna seara,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu priviere la cine anume plateste contributiile unui PFA in cazul in care are incheiat un contract cu o persoana juridica.
Societatea noastra are incheiate 2 ctr.cu 2 PFA-uri. Acestea emit facturi in fiecare luna pentru serviciile prestate cu societatea noastra, deci PFA -urile tin contabilitatea in partida simpla. Pana in acest moment nu s-a retinut la sursa nici o contributie, Pfa-urile platindu-si singure impozitele catre stat, dar avand in vedere ca singurele venituri pe care le au sunt cele din contractele cu societatea noastra nu stiu daca sunt venituri dependente sau independente. Mentionez de asemenea ca nu se stipuleaza in contracte ca ar trebui sa presteze servicii doar cu societatea noastra, ei fiind liberi sa incheie contracte si cu alte persoane juridice.
Deci eu sunt nelamurita daca ei trebuie sa-si plateasca in continuare impozitele ca si pana acuma sau trebuie retinute la sursa( de catre societatea cu care au contractul).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 02:40, 13 Februarie 2011
Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit."


Daca nici unul din criteriile de mai sus nu este indeplinit, PFA isi plateste contributiile, deci nu sunt suportate de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii in calitate de pfa StRotaru StRotaru Sunt de meserie inginer. disponibilizat de la 10.01.2011. In dec 2010 m-am facut PFA. iar pe 04.01.2011 am depus dosarul de pensionare anticipata. Intrebare: ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta pfa colaborator cu srl / sa obligatii plati srl/sa doru1962 doru1962 Buna ziua ! O cloaborare PFA cu SRL / SA , cu contract de prestari servicii . Dotarile asigurate de SRL/SA , PFA vine doar cu fizic si intelect. PFA ... (vezi toată discuția)
Oug 58/2010 kryket kryket Buna ziua, am o mare dilema de la aparitia ordonantei 58/2010 cu modificarile si completariile ulterioare, intrebarea mea este: daca o activitate este ... (vezi toată discuția)