avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de conjunctura ,cu perspectiva de recasatorie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de conjunctura ,cu perspectiva de recasatorie dupa cativa ani .

Datorita unui interes si unei conjuncturi de natura juridica , fratele meu care este cadru militar , vrea sa divorteze oficial de sotia sa ( prin intelegere cu sotia ,doar de forma , in realitate vor trai ca si pana acum ), urmand ca dupa cativa ani sa se recasatoreasca tot cu ea . Bunurile si le impart pe cale amiabila , ca si copiii . Am inteles ca divortul nu se poate face decat la instanta de judecata ,intrucat au copii minori . Intrebarea este : care ar fi consecintele ce decurg dintr-un asemenea divort simulat ? Dupa ce se vor recasatori , si ulterior fratele decedeaza , mai poate beneficia sotia sa de pensie de urmas ( daca au fost o perioada de timp divortati ) ? Va rog enumerati consecinte juridice si practice ! Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 22:16, 28 Februarie 2011
institutia simulatiei nu vizeaza legal si institutia casatoriei.ca profesionist si in spiritul deontologiei profesiei, nu avem cum sa va indrumam in asemena situatie.
ceea ce prezentati reprezinta un posibil act imoral, la marginea....
Institutia simulatiei exista in cazul contractelor civile, iar casatoria nu este un contract. Inteleg ca fratele si sotia acestuia vor sa divorteze prin acord pe cale judecatoreasca, asadar se vor produce toate efectele unui divort cu privire la bunuri si copii. Nu ii obliga nimeni sa nu mai locuiasca impreuna sau sa nu mai se iubeasca dupa divort asa ca nu putem vorbi despre un divort simulat dpdv juridic. Multe cupluri divorteaza si se recasatoresc dupa o perioada de timp. Dupa ce se vor recasatori vor fi iar sot si sotie cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta casatorie.
Dupa cum a spus si domnul avocat. mai sus, e cel mult un act imoral mai ales ca vorbim despre divort, casatorie si deces in acelasi mesaj.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
ContSters178374, utilizator
Nu ar fi divortat ,dar actuala legislatie imorala , il obliga la un asemenea divort , ca unica solutia pentru a-si apara anumite drepturi si interese . Sunt anumite acte normative care fac referire la familie , sot si sotie , etc cu ingradirile corespunzatoare . Pt. ca aceste ingradiri sa dispara , fratele meu uzeaza de institutia divortului . Nici el , nici ea nu stau in loc de o hartie . Sunt sigur ca sunt foarte multi care se afla intr-o asemenea situatie . Daca deontologia unui avocat nu permite sa faca recomandari la acte simulate , va rog sa o tratati ca o simpla speta !
Si aceasta speta face parte din viata , deci trebuie analizata .
V-am analizat speta si v-am spus ca nu este nicio problema de ordin juridic. Pot divorta si se pot recasatori oricand deoarece vor avea aceleasi drepturi ca in orice alta casatorie si nu vorbim de simulatie. Intr-adevar nimeni nu trebuie sa stea intr-o hartie, dar daca expuneti problema poate exista si o alta solutie decat divortul. Succes!
Juridic, depinde de motivatia acestei simulatii.
Daca prin drepturi va referiti la depturi patrimoniale si daca partajul e musai sa se realizeze pentru aceste drepturi... e posibil ca intr-o zi, creditorii sa actioneze impotriva efectelor divortului.
Efecte penale nu am intalnit in practica pana acum, insa pe civil puteti fi obliat sa dati inapoi tot ceea ce ati obtinut ca urmare a acestei situatii juridice create artificial.

In toate cazurile, in lipsa motivatiei e dificil de analizat, lipsesc date din "speta".

Alte discuții în legătură

Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!! cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa aprox 15 ani de casatorie, fratele meu a divortat de sotia sa, dar a continuat sa locuiasaca impreuna. Rudele au aflat din intamplare, dupa ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)
Divort formal - ce variante exista? ibi.tibi ibi.tibi Buna ziua, considerand urmatoare situatie: sot si sotie, casatoriti de mai multi ani, au impreuna 2 copii minori si detin un imobil dobandit in baza unui ... (vezi toată discuția)