avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!!

Dupa aprox 15 ani de casatorie, fratele meu a divortat de sotia sa, dar a continuat sa locuiasaca impreuna. Rudele au aflat din intamplare, dupa ce evenimentul a avut loc.
In 2008, el a decedat. La succesiune, fosta sotie a prezentat certificatul de casatorie original, fara alte comentarii si a intrat in posesia a 2/3 din avere.
Am incercat la momentul reapectiv sa fac rost de o copie a Hotararii de divort, dar la judecatorie lipsesc filele de la litera cautata, din registrul cu numerele de dosare (sigur ca nu cunoastem nr. dosar divort), iar la Oficiul Starii Civile nu au vrut sa/mi elibereze un extras dupa aceasta hotarare.
Datorita faptului ca mostenirea se compunea din locuinta si o masina, iar executarea succesiunii insemna vinderea acestora, am amanat intrarea in posesia bunurilor pana la decesul fostei cumnate, cand speram sa rezolv si misterul casatoriei.
In 2011 a decedat si ea si toata averea ei le ramane rudelor.
Intrebarile mele sunt :
Mai exista vreo sansa sa contest impartirea averii fratelui meu? Si cum?
Faptul ca acum sunt decedati amandoi fostii soti, exista posibilitatea legala de a intra in posesia Hotararii de divort ? Care sunt pasii?
Cum a putut prezenta Certificatul de casatorie, daca acesta trebuia predat la dosarul de divort? Posibil raspuns: La un moment dat, cand a avut nevoie de el, l-a crezut pierdut si a cerut o copie legalizata de la Oficiul Starii Civile. La Dosarul de divort a depus aceasta copie. Dupa un timp a gasit originalul pe care l-a folosit pentru mostenire.
Ce trebuie sa fac in continuare deoarece rudele fostei cumnate isi vor mostenirea.
Ajutati-ma va rog!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 13:41, 4 Octombrie 2011
Sunteti singur ca intre timp nu s-au recasatorit?

Da, pentru ca certificatul de casatorie depus la dosar pentru succesiune este cel din 1978!
Am omis sa precizez ca anul casatoriei fratelui meu este 1978.
Astăzi am mers la Judecatorie şi am gasit un dosar prin care fratele meu şi sotia sa erau chemati in instanţă de către o banca care solicita partajarea bunurilor comune. Dupa cum am înţeles, acest lucru este posibil numai după divorţul fără partaj a celor doi parâţi!
În acesta situaţie, ce trebuie facut pentru ca a intra în drepturile mele succesorale? Care sunt paşii?
Cum pot afla dacă fratele meu mai poseda şi alte bunuri în momentul decesului, fosta lui sotie declarând doar casa şi masina?
În acesta situaţie când fosta soţie, în prezent decedată, a făcut fals în acte, cu acordul familiei ei, ce se întâmplă? Ce drepturi mai au urmaşii ei?

Va rog din suflet să mă ajutaţi deoarece moştenitorii ei au început să ne preseze să facem actele de succesiune.
1. Mergeti la Primaria de domiciliu a defunctului si solicitati anexa 24.

2. Mergeti la procuratura si depuneti plangere penala pentru fals in declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare certificat mostenitor cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa moarea fratelui meu s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata ( la acea vreme minora) dupa sora noastra ... (vezi toată discuția)
Tata divortat decedat -partaj minori la bunurile parintilor alexandina alexandina Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au ... (vezi toată discuția)
Mosteniri olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti dac cea de-a doua sotie a fratelui meu are drept de mostenire la averea lasata de parintii nostri, dat fiin faptul ca el are trei copii ... (vezi toată discuția)