Buna seara. Suntem intr-o situatie foarte complicata.Fratele a decedat in urma cu o saptamana.A locuit in timpul casatoriei la parintii mei.In urma cu 2 ani au divortat si in urma divortului cei doi minori au ramas la mama .Am ramas doua surori si traiesc ambii parinti.Intamplator am aflat ca fosta cumnata , care si-a pastrat si numele , nici nu era fratele ingropat , umbla deja pe la avocati ptr. partaj la mostenire (daca am inteles bine termenii).Am vrea sa stim cum o putem impiedica sa obtina aceasta mostenire , in conditiile in care ea din timpul casatoriei era deja cu un alt barbat si tot timpul facea scandal la casa parintilor . Va multumim.
Din cele expuse de dvs., reiese ca - in acest moment - dupa decesul fratelui dvs., singurii mosteniori ai decedatului sunt copiii sai (nepotii dvs.), indiferent unde ar locui ei. Fosta dvs. cumnata nu are drept la mostenire, iar surorile decedatului ori parintii au fost toti exclusi de la mostenire datorita existentei copiilor. Masa succesorala este constituita exclusiv din bunurile fratelui dvs. (mobile ori imobile) aflate la momentul decesului in patrimoniul sau (nu si bunurile viitoare ori pe care, daca ar fi trait, le-ar fi mostenit). Nu aveti cum sa impiedicati copiii sa vina la mostenire, fiind dreptul lor. Mama lor nu are dreptul la nimic, fiind divortata inainte de survenirea decesului. Copiii fiind minori, in cadrul procedurii succesorale, vor fi reprezentati/asistati. Notarul la care se va dezbate succesiunea (daca exista bunuri) va va indruma.
Imi cer scuze , dar fratele nu avea nici o proprietate personala locuia la parintii mei care au doua imobile pe un teren de 2000 mp. si ma refeream la mostenirea lasata de marintii nostrii (am fost 3 frati si cum fratele a decedat am ramas doua surori).Fosta cumnata vrea mostenirea fratelui nostru .Noi nu avem nimic cu fosta cumnata dar nu suntem de acord sa revina si sa locuiasca la parintii nostrii,unde tot timpul a facut scandal.Cum s-ar putea sa dai nepotilor mostenirea fara ca ea sa nu calce pe acolo.(mama mea ,adica bunica nepotilor a avut si proces de evacuare ptr. fosta cumnata si ea intre timp si-a facut buletin la adresa mamei ei)
Ea nu obtine nimic din mostenirea fratelui, nu il mosteneste pt ca erau divortati la data decesului. Pe fratele dvs il mostenesc doar copiii lui, insa daca au fost bunuri comune, femeia isi va lua partea ei din aceste bunuri, iar partea lui va fi mostenita de copii.
Daca va temeti pt bunurile parintilor, ele sunt in siguranta, ambii parinti fiind in viata. Dupa decesul lor, veti imparti bunurile ce au apartinut lor cu copiii fratelui.
Parintii sunt inca in viata si cum ar fi cel mai sigur sa procedeze in acest moment ? Nu s-ar putea sa faca un act de vanzare -cumparare pe una din surori ?Frica noastra cea mai mare e ca s-ar muta din nou in casa parintilor mei ( tatal meu e bolnav si de leucemie si cat a locuit ea acolo politia era frecvent chemata ptr. scandalurile pe care ea le facea)
Conform celor sustinute de dvs., fratele dvs. decedat NU avea avere personala. Pe cale de consecinta, (i) nu exista niciun motiv pentru deschiderea succesiunii, iar daca totusi se deschide, se poate obtine doar un certificat de calitate de mostenitor; (ii) daca nu are avere personala, inseamna ca nu pot exista nici bunuri comune cu fosta sotie pentru care aceasta sa ceara partajarea. Cu alte cuvinte, la acest moment, nimeni nu obtine practic nimic.
Ce nu inteleg eu este de ce minorii sunt inca la bunici, si nu la mama, fosta dvs. cumnata. Bunicii insista sa aiba custodia copiilor? Ori nu mai locuiesc la bunici? Daca minorii nu locuiesc la bunici, nici mama nu are nici un motiv sa se mute la parintii dvs. Cum sa se mute intr-o casa straina fara acordul proprietarilor?
La momentul la care va deceda unul dintre parintii dvs, abia atunci se va naste un drept de mostenire in persoana minorilor asupra bunurilor ascendentului decedat. Vor imparti exact numai atat cat s-ar fi cuvenit tatalui lor daca acesta ar fi trait. Fosta cumnata nu are si nici nu va avea niciun drept la averea bunicilor.
Nu va recomand incheierea unui contract de vanzare pentru ca poate fi atacat si n-ati rezolvat nimic.
Daca va este teama de fosta cumnata, bunicii ar putea prin testament autentic la notar sa va lase dvs. si surorii dvs. intreaga avere mobila si imobila, instituindu-va legatari universali, si in acest fel sa-i dezmosteneasca pe copiii fratelui decedat, care vor ramane doar cu rezerva, iar fosta cumnata, ca si reprezentant legal al averii minorilor, nu ar avea prea multe de controlat. Iar daca frica este ca s-ar putea muta la parintii dvs, solutia este sa-si ia copiii si sa ii creasca la domiciliul ei, daca minorii stau in acest moment la bunici. Parerea mea.
Succesiune-bunica
LUMITM
Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)